Сбогом на ръкостискането


Сбогом на ръкостискането
04 Май 2020, Понеделник


Вижте как вече се поздравяват по света

Автор: Борис Цветанов

Коронавирусът ни лиши от най-човешкия жест, съпровождал цивилизацията от хилядолетия. Не е вярно твърдението, че ръкостискането било сравнително ново явление в световната култура, появило се в Средните векове.

Още в най-древни времена, когато двама племенни вождове се срещали, първото нещо било да се хванат за ръце. Това не се правило единствено, за да се уверят, че не носят оръжия. В ония времена не е било лесно да се крие средство за убиване.

Такова тълкуване може да се приеме за времето на древния Рим. То си и личи, защото при среща двамата души са се хващали над китките.

Подобно е било и ръкостискането между рицарите.

Съвременното разбиране на ръкостискането вече се наблюдава в късния Ренесанс. То е задължителна форма на приключване финансови сделки и дори се приема като официален правен статут. Навлиза широко в обществения живот като акт, внушаващ сила, увереност и професионализъм, а впоследствие означава и оказване доверие.

А защо ръкостискането във времето на пандемията е опасно. Холмс би казал: „Елементарно, Уотсън!

При обикновено ръкостискане между двама души те си обменят 24 милиона микроорганизми  (доказано е от британски учени от Института за биологични и екологични изследвания на Университета в Ейбърисуърт). А ако задържат по-дълго ръцете си, микроорганизмите могат да достигнат до 200 000 000.

Все пак човечеството не може да съществува без поздрави и затова в света навлязоха нови форми на зачитане уважение един към друг.

Във Франция вече се поздравяват с примигване на очите.

В Китай вдигат ръка със свит юмрук.
  
В Австралия се потупват по гърба.
  
В Иран си допират краката, като ръцете се държат в джобовете.
  
В Обединените арабски емирства си махат с ръце.
  
В момента изследователи на новото явление търсят произхода на навлизащото в много страни  докосване на лакти. Специалисти по въпроса са на мнение, че за първи път такъв поздрав е употребила... Кристалина Георгиева.


В категории: Коментари , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки