Скандал с българска църква в Чикаго


Скандал с българска църква в Чикаго
Снимка: eurochicago.com
24 Април 2020, Петък


С отворено писмо се иска оставката на митрополит Александър Голицин

Автор: Десант

Българската общност в Чикаго може да загуби храма „Св. Иван Рилски". Причината са натрупани дългове към две банки, като дължимите суми са взети от неправомерно представящ се за свещеник, поддържан от архимандрит Александър Голицин, епископ на българската епархия на Американската православна църква (OCA).

В сайта eurochicago.com е публикувано отворено писмо до епископа на българската епархия на ОСА  митрополит Александър Голицин, написано от Георги Флеминг, председател на църковното настоятелство на храма. 

В него се настоява Голицин писмено и с декларация да освободи енорията и български храм от епископското си ръководство и от Американската православна църква.

В обръщението си към Голицин, Флеминг изтъкна: „Вие не сте българин, не знаете нашия роден превъзходен език, не сте информиран за нашата история и сте се изказвали недопустимо или умишлено зловредно с лъжи относно нашата българска история. От 2012 г. до 2017 г., Вие сте позволили на низвергнатия свещеник Валентин Ноцков да служи незаконно и, с това нарушение, и Вие трябва да си подадете оставката, защото сте допуснал огромни щети на нашата църква.

Целият православен свят очаква от Вас Вашето разкаяние, признаване на вината и съучастието в измамата на две банки, защото при изцяло изплатена сграда през 2006 г., протежираният и спонсориран незаконно от Вас и до ден днешен Валентин Ноцков самоволно си е позволил да изтегли незаконен кредит от $350 000, чрез измама, и да заложи сградата на църквата срещу този ненужен заем.

До този момент Вие за 6 години не сте провел ревизия на храма, в който са се харчели огромни средства за заплати на двама незаконни свещеници – Ноцков и зетя му Димов, и антураж от също така незаконни „настоятели”, които са плячкосали огромни суми, давани на църквата от ентусиазираните християни на Чикаго".

В момента предстои съдебно дело за получени 90 хиляди долара заем, отпуснати от така наречения „Български диоцез” към ОСА, като помощ за съдебно дело, на представящия се за свещеник Валентин Ноцков. В съда е призован да се яви Георги Флеминг, председател на църковното настоятелство на храма.

Ще останат ли българите в Чикаго без своя църква тепърва предстои да стане ясно.


В категории: Новини , Вяра , Църкви и манастири

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Антоанета Панайотова
24.04.2020 23:56:03
1
0
О, това е наистина много жалко и грозно! Бог да благослови да се спаси Българската църква Свети Йоан Рилски Чудотворец в Чикаго и хората да не бъдат отблъснати или разочаровани заради тези нередности!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки