Откриха антично селище при прокарване на водопровод в Рила


Откриха антично селище при прокарване на водопровод в Рила
Снимка: btvnovinite.bg
20 Април 2020, Понеделник


Сведения за поселение в този район дават още братята Шкорпил и Константин Иречек

Автор: Десант

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, са открити руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

"Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тука местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания", разказва археологът Антонио Траянов пред Би Ти Ви.

"Позволих си да очертая елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни периода: от II век "опус микстум" така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция", обяснява Траянов.

"Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа", разкрива археологът и показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период.

Траянов уточни, че сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология - братята Шкорпил и Константин Иречек.

От своя страна кметът на община Рила Георги Кабзималски се надява прогнозите на археолозите за голямо антично селище да са верни.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки