В условията на пандемия българин предлага социални услуги в Англия и България


В условията на пандемия българин предлага социални услуги в Англия и България
15 Април 2020, Сряда


С печалбата от бизнеса си Илиян Кузманов субсидира хора в затруднено положение

Автор: Десант

Местните и държавните власти издават заповеди за карантина, многобройни бизнеси остават не само затворени, но и пред трудни решения, дилеми. Средата и обстоятелствата са различни от всичко до сега. Да, като на война, но без враг, въпреки барутния привкус. 

Кое е по важно в този момент? Как да оцелея? Невъзможноста да видиш утрешния ден, да предвидиш, да направиш прогнози, планове.

В тези трудни времена, една малка компания, разделена между Пазарджик и Лондон, прави интересен ход. Пълна промяна, към това, което собственикът винаги е мечтал.

Илиян Кузманов е собственик на социален бизнес в Лондон и на такъв в България. Преди три години една от инициативите му в Обединеното Кралство е обявена за най-добра на Острова. Идеите му на моменти се простират до напълно противоречие с представата ни за бизнес.

В един момент предоставя жилища на хора, които работят за него, и сам финансира социална програма за тях, подобна на тази която виждаме в момента - неплащане на наем, когато някой от служителите му не работи повече от 25 часа на седмица.

Според думите му, компанията му е платила над 30 000 паунда, за да субсидира тези, които са в затруднено положение. Но той решава да пробва и в България - къде принуден от обстоятелства, къде от случайноста.

Илиян предлага обогатена функционална храна, като 100% от печалбата отива за култура и социална адаптация за хора зад решетките, жени - жертва на домашно насилие, и деца, излизащи от домове.

В Пазарджик е организирал работещо Пространството за културен обмен Езолигенция, което да послужи за център, обединяващ всички социални услуги. 

Въпросът е какво се случва по време на кризата. Компанията, която носи финансите за социалния бизнес търпи пълна реформация. Илиян намира евтина индийска софтуерна компания, която за стотинки дигатилизира бизнеса му, предоставяйки апликации за клиенти и служители. Разработва иновативен социален продукт, който се ангажира да предостави и изгради, това което досега е струвало на държавата ни стотици пъти повече. И всичко това по време на криза.

„Ситуацията е нещо невиждано досега и засяга всеки аспект от живота ни. Това не са атентатите от 11 ноември, това е всеобхватна криза, която ще промени света, в който живеем. Да не забравяме, че този момент е нов за всички ни, всичко след него ще бъде ново" - казва Илиян.

Ето какво още коментира той: "Ние се хващаме за предложенията и обещанията за помощ, идващи от столиците, призоваващи милиарди за подпомагане на бизнес и звучащи красиво зад микрофони и на червени килими. Само че те са ехо на големия бизнес, който има тежестта да въздейства на тези, които взимат решения. А същевремено много малки компании, работещи в малките градове, далече на километри от столицата, са незабележими на фона на разразилата се буря.

И забравяме, че малкият бизнес е възможност за самореализация, място да се почувстваш свободен, че той осигурява работни места и икономически растеж. Забравяме, че обикновените многобройни българи в чужбина са важен прешлен от гръбнака на нашата икономика, въпреки че ги канехме да се върнат в България.

Но нека да обърнем и на тях внимание, да им дадем глътка оптимизъм (не би било лошо и финансов ресурс) и стимул за промяна. Да, повечето от нас усещат осезаемо въздействието на пандемията - нашите кафенета, ресторанти, фитнес зали, кина, театри и библиотеки – всичко, с което сме свикнали е затворено за неопределено време.

Но когато сме заклещени от невидима заплаха е идеалното време за промяна, дори с последните сили, които имаме. Защото, когато започнеш от нула и няколко пъти минаваш през нея, се учиш, че бизнес означава не даденост, а постоянно желание да бъдеш по добър в оцеляването, всеки следващ път".

Това, което прави Илиян, е негово лично желание. „Бизнесът е свобода, а социалният бизнес е нещо повече от това. Правиш неща, който смяташ че са необходими, търсиш съмишленици, помагаш на хора. Без заплата, не от 8 до 5, не докато ти плащат заплатата, а като начин на живот. Не докато ти свърши гранта или си усвоил парите от програмата, или докато просто изхарчиш едни чужди пари, а твоите си ги къташ за да тънеш в лукс. Харчиш си от собственият джоб. Имаш изборът да ги похарчиш за всякакви глезотии, или за семеиството си, но ти избираш да правиш това, което смяташ, че има смисъл. Аз смятам, че на това принадлежи бъдещето, на свободни хора и всичко друго е длъжно да остане в историята" - обобщава нашият сънародник.

Преди време ви разказахме за заведението със социална кауза, което Илиян Кузманов бе отворил в Лондон. В неговото EZO Bistro в помещението на гарата на квартал Баркинг в английската столица той бе разположил библиотека, картинна галерия и кафене, хората, които нямат възможност, може да си сипят там безплатно кафе, чай, както и да си хапнат бисквитки. Посетителите имат възможност и да поиграят шах, защото част от масите бяха декорирани като дъски за древната персийска игра.


В категории: Новини , Репортажи

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Станимир Куюмджиев
12.10.2020 17:48:03
0
0
Бихте ли казал местонахождението на кафето в Пазарджик? Имам идея за него. 0888 890301 = д-р Куюмджиев
2
Сениха Ахмед
15.04.2020 11:30:16
0
0
Радвам се за вас и се гордея от вашите постижения!!!
1
Сениха Ахмед
15.04.2020 11:30:12
0
0
Радвам се за вас и се гордея от вашите постижения!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки