Осигурен е „зелен коридор“ и за стоките към Грузия, Армения и Азербайджан


Осигурен е „зелен коридор“ и за стоките към Грузия, Армения и Азербайджан
13 Април 2020, Понеделник


Два нови маршрута са добавени на картата на трасетата през България, вижте кои са те

Автор: Десант

Два нови маршрута са добавени в интерактивната карта на „зелените коридори” за доставка на стоки, по които транзитният трафик преминава през територията на България.

Това е трасето от ГКПП „Дунав мост 1” при Русе до ГКПП „Кулата” по първокласните пътища I-5 Русе - Бяла и I-3 Бяла - Ботевград към АМ “Хемус” и оттам по Северната скоростна тангента, Западната дъга на Софийския околовръстен път към АМ „Струма” и път I-1 до гръцката граница.

Вторият маршрут е по направлението на АМ „Тракия” до ГКПП пристанище Бургас, откъдето чрез фериботната линия “Дружба” се осъществява връзката между Европа и Кавказ и преминава трафикът от Бургас до Батуми в Грузия, а от там и към Армения и Азербайджан.

Картата е публикувана в бутон „Зелени коридори“ на www.api.bg и на сайта www.bgtoll.bg - бутон „Зелени коридори за преминаване през републиканската пътна мрежа“. Тя съдържа и полезна информация за зоните за отдих по „зелените маршрути“.

„Зелени коридори“ за доставка на стоки бяха въведени от Европейската комисия с цел ограничение на разпространението на COVID-19. Основните трасета преминават по маршрутите, част от европейската транспортна мрежа. Те свързват ГКПП „Калотина“ с ГКПП „Капитан Андреево“, с ГКПП „Капитан Петко войвода“ и с ГКПП пристанище Бургас; ГКПП „Дунав мост“ при Видин с ГКПП „Кулата“ или ГКПП пристанище Бургас; ГКПП „Дунав мост“ при Русе с ГКПП „Капитан Андреево“ на турската граница и с ГКПП „Капитан Петко войвода“ и с ГКПП “Кулата” на границата с Гърция.

От Сърбия към Турция и Гърция „зеленият маршрут“ тръгва от граничния пункт „Калотина“ по път I-8 към София, от там по Северната скоростна тангента към АМ „Тракия“ и АМ „Марица“ до ГКПП „Капитан Андреево“ или по второкласния път II-80 към ГКПП „Капитан Петко войвода“ на гръцката граница.

За да стигне до пристанище “Бургас”, трябва да продължи по АМ “Тракия”
„Зеленият коридор“ от Румъния към Гърция от ГКПП „Дунав мост 2“ е по път I-1 (E-79) Видин – Ботевград, от там по околовръстния път на Ботевград II-17, след това по АМ „Хемус“ към Северната скоростна тангента, по Западната дъга на Софийския околовръстен път към АМ „Струма“ и път I-1 до ГКПП „Кулата“.

Ако шофьорът иска да стигне до пристанище “Бургас” или ГКПП “Капитан Андреево”, след АМ “Хемус” трябва да се насочи по Източната дъга на Софийския околовръстен път към АМ “Тракия”.
Маршрутът от Румъния към ГКПП “Капитан Андреево” или ГКПП “Капитан Петко войвода” от „Дунав мост 1“ е по път I-5 Русе – Велико Търново, през Прохода на Републиката към Гурково, след това по Подбалканския път I-6 Николаево – Мъглиж. Връща се на път I-5 Тулово – Стара Загора – Димитровград и по АМ „Марица“ към граничния пункт на турската граница или се отклонява по второкласния път  II-80 към гръцката граница.

От Северна Македония към Турция „зеленият маршрут“ тръгва от ГКПП „Гюешево“ по път I-6 към Кюстендил, продължава по АМ „Струма“, Западната дъга на СОП, Северната скоростна тангента, Източната дъга на СОП и от там към АМ „Тракия“ и АМ „Марица“.

По протежението на “зелените коридори” са разположени 153 паркинга с 4428 места за тежкотоварни автомобили. От интерактивната карта шофьорите могат да видят по определения маршрут, по който преминават, какви условия предлагат местата за отдих и почивка, брой места за спиране, санитарен възел, възможност за купуване на храна, наличие на интернет, автомивка, осветление и видеоконтрол на паркинга, възможност за зареждане на гориво, най-близка спешна помощ, брой места за зареждане на хладилни превозни средства и др.

Линк към интерактивна карта на Зелените коридори, преминаващи по републиканската пътна мрежа: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1qgNxLgtqOlX91d6ee7KpnTdaebSObKGB&ll=42.765209838839766%2C25.3155508180796&z=8


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки