Бурното море прекрои плажната ивица на Бургас (СНИМКИ)


Бурното море прекрои плажната ивица на Бургас (СНИМКИ)
Снимки: Авторът
13 Април 2020, Понеделник


Пясъкът е отнесен навътре в морето

Автор: Диана Славчева

Изцяло преобразена е плажната ивица край морския бряг на Бургас. Бурното море от последните дни е придърпало пясъка навътре във водата, променяйки неузнаваемо бреговия ландшафт. Сега той изобилства от миниатюрни пясъчни островчета и лагуни.

От брегоукрепителните диги, издигнати с цел запазване целостта на ивицата, не е останала и следа. Те са изцяло пометени от разбушувалите се вълни. 

Според специалистите, морето ще върне обратно пясъка на плажа, но не е ясно кога евентуално това ще се случи.По принцип, в договорите за наем или концесия е залегнало изискването стопаните да възстановяват плажните ивици. Но в тези случаи това е невъзможно, тъй като няма как отнесеният пясък да се извади от морето. Затова ще се разчита на природните сили да го върнат след време на брега.

Като цяло тази пролет се оказа твърде неблагоприятна по отношение на климата по нашето Черноморие. В последно време бурният вятър ежедневно е гост край бургаския бряг, вдигайки високи вълни, нанасящи неизбежно щети по крайбрежието.След последния щорм отнесени плажни ивици се наблюдават и в Несебър, Крайморие и други южни плажове.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки