За риболова в Черно море в миналото използвали и самолети


За риболова в Черно море в миналото използвали и самолети
Снимка: РИМ-Бургас
07 Април 2020, Вторник


Интересно видео на бургаския музей представя рибната индустрия в Бургас след 1947 г.

Автор: Диана Славчева

В условията на извънредното положение у нас Регионалният исторически музей в Бургас не спира своята работа. Въпреки че е затворен за посещения, той представя онлайн различни научно-популярни материали, свързани с интересни моменти от богатата летопис на региона.

Един от интересните видеоразкази, изготвени от уредниците на бургаския музей проследява историята на рибната индустрия в Бургас след 1947 г.

След 1947 г. държавната политика за развитие на рибната промишленост е насочена към увеличаване риболова в Черно море, Дунав и вътрешните водоеми. С появата на по-големите риболовни кораби през 50-те години на 20 в. се въвеждат и по-модерни методи за риболов. 

В началото няма брегова база, която да поеме този сектор. За целта се изгражда най-големия рибопромишлен комплекс в България, който включва рибно пристанище, корабни места, хладилник, складове, работилница, рибоприемна база и рибопреработвателно предприятие.

В началото на промишления риболов най-разпространения метод е гъргъроловът. Гъргър е вид риболовна мрежа, която се използва за улов на пасажни риби и делфини. В този риболов се включват три кораба, като най-големият носи гъргъра, а другите два се наричат завръщачи. Много често е използван и самолет, който открива пасажите и съобщава на корабите тяхното местонахождение.

Черноморският улов не задоволява напълно нуждите на държавата. За да се разшири българският рибололовен флот извън пределите на Черно море, се закупуват траулери.

За целта през 1964 г. се създава ДСП „Океански риболов”. На 25 април същата година от риболовната база „Клайпеда” отплава първият български траулер „Феникс”.

Годишният улов само на океанска риба достига до 80 хиляди тона.

Най-предпочитаното място за риболов на океанската ни флотилия е Атлантическият океан, но наши кораби обикалят западните части на Индийския и дори достигат Тихия океан. В средата на 80-те години „Океански риболов“ разполага с 38 кораба. И така до безславния край на историята след 1989 г., когато предприятието е ликвидирано.

Цялото видео може да видите ТУК.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки