Тютюнева компания работи върху потенциална ваксина за COVID-19


Тютюнева компания работи върху потенциална ваксина за COVID-19
02 Април 2020, Четвъртък


БАТ вярва, че може да постигне производство между 1 и 3 милиона дози на седмица чрез партньорство с правителството и други производители

Автор: Янко Крумов

Американският биотехнологичен филиал на Бритиш Американ Табако, Kentucky BioProcessing (KBP), работи по създаването на потенциална ваксина за COVID-19, която в момента се тества предклинично.

Ако тестовете са успешни, от БАТ се надяват, че с правилните партньори и подкрепата на правителствените агенции, от юни ще могат да произвеждат между 1 и 3 милиона ваксини на седмица. Макар KBP да оперира с търговска цел, намерението на компанията е работата по проекта за разработване на ваксина за COVID-19 да не се извършва с цел печалба.

Ваксината се базира на патентованата от БАТ бързо развиваща се технология за използване на тютюневи растения, която има няколко предимства пред стандартната технология за производство на ваксини:

- Потенциално по-безопасна е, тъй като в тютюневите растения не могат да се развиват патогени, които причиняват човешки заболявания.
- По-бърза е, защото съставните елементи на ваксината се акумулират в тютюневите растения много по-бързо – 6 седмици в сравнение с няколко месеца при употребата на конвенционалните методи.
- Формулата на ваксината, която KBP разработва, е стабилна на стайна температура, за разлика от стандартните ваксини, които често трябва да бъдат съхранявани в хладилни помещения.
- Има потенциал ефективно да предизвика реакция на имунната система с една единствена доза.

Американското дъщерното дружество на БАТ – Reynolds American Inc – придоби KBP през 2014 г. с цел да използва някои от уникалните ѝ технологии за извличане от тютюн и така да подпомогне допълнително развитието на новата си категория бездимни продукти.

През 2014 г. KBP се прочу като една от малкото компании, предлагащи ефективно лечение за ебола, благодарение на продукта ZMapp™, който разработи съвместно с базираната в Калифорния фирма Mapp BioPharmaceuticals и в партньорство с американската Служба по авангардни биомедицински изследвания и развойна дейност BARDA.

Наскоро KBP клонира част от генната последователност на COVID-19, което доведе до създаването на потенциален антиген – вещество, което предизвиква имунен отговор в организма и по-специално – производството на антитела.

Този антиген е бил поставен в тютюневи растения, за да се възпроизведе, а след като растенията са били събрани, антигенът е бил пречистен и сега преминава предклинични тестове.




В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки