Предприемат консервация на стенописната украса на Църква № 16 в Червен


Предприемат консервация на стенописната украса на Църква № 16 в Червен
Снимки: РИМ-Русе
31 Март 2020, Вторник


Съхранените стенописни фрагменти представляват рисувана драперия и частично запазена сцена с фигури на светци воини

Автор: Десант

Регионален исторически музей – Русе изготви проект към Министерството на културата, за консервационни дейности по стенописната украса на Църква № 16.

Храмът е локализиран в западната част на хълма в средновековния град Червен и неговото проучване протича в продължение на три археологически сезона.

С цялостното разкриване на църковната постройка се попадна на запазен живописен слой по стените на храма.

Съхранените стенописни фрагменти представляват рисувана драперия и частично запазена сцена с фигури на светци воини. Площта им възлиза на около 12 квадратни метра. Върху стените на храма се съхранени на място фрагменти от стенописи, които са допълнително укрепени и защитени под изградено защитно покритие.



Проучваната църква е датирана в първите десетилетия на ХІV в. Тя се нарежда сред представителните храмове на територията на средновековната крепост. По план сградата е с една апсида в източна посока, основно помещение и преддверие, а размерите и са: 7 м ширина и 13 м дължина.

Успоредно с проучването на църквата протича и разкриването  на прилежащия и некропол, както и на части от сгради и трасе на средновековна улица. Бъдещите проучвания в тази зона биха допринесли за изясняване на важни въпроси във връзка с градоустройството и изясняването на детайли от събитията, свързани с превземането на крепостта и последващия ранноосмански период.



Поради съществуващия риск за разкрития живописен слой, бяха предприети спешни аварийни дейности по неговото трансфериране в реставрационно ателие. Настоящият проект, разработен от археолога Светлана Великова, е свързан с мерките по тяхното последващо укрепване и възстановяване върху нови носещи повърхности.

Специализираната дейност се извършва от доц. д-р Миглена Прашкова, реставратор и преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Успешното реализиране на подобен проект би довело до включването на живописната декорация от новооткрития храм към постоянните експозиции на музея.


В категории: Добри Вести , Средновековие , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки