В уж единна Европа всеки води антивирусната битка поединично


В уж единна Европа всеки води антивирусната битка поединично
Снимката е илюстративна
23 Март 2020, Понеделник


На помощ на Италия се притекоха не съседните европейски държави, а от Китай и Русия

Автор: Десант

Когато Италия отправи спешно искане за лекарства в рамките на специалния европейски кризисен механизъм, на молбата й за помощ не отвърна нито една страна от Европейския съюз. Преди 2-3 седмици в Европа като че ли възприемаха проблема с разпространението на коронавируса като нещо, засягащо само италианците, пише в коментар ntv.ru.

Тогава властите на Евросъюза заявяваха, че ситуацията е под контрол и няма място за паника. А след като започнаха да излизат положителни тестове за Ковид-19 сред жителите на други европейски страни, настроението рязко се промени, продължава медията.

Тя посочва, че канцлерът на Германия Ангела Меркел призова към сплотяване, но на практика в антивирусната война всяка държава води битката поединично. Страхувайки се от дефицит, същата тази Германия забрани експортът на медицински маски и други защитни средства. 

На италианците на помощ се притекоха не европейските съседи, а от Китай. От Пекин изпратиха на Апенините самолет с лекари и оборудване. 

Помощ на Италия обещаха и руските власти. От подмосковното летище Чкаловски през целия понеделник излитат военни самолети, които доставиха на Ботуша осем лекарски бригади и около 100 военни вирусолози и епидемиолози, а също така и оборудване за диагностика и дезинфекция. 

Ще бъде интересно да видим как ЕС ще действа, когато настане време да се преодолеят жестоките последствия от пандемията. 


В категории: Коментари , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки