Слънчев бряг и туризмът - в извънредно положение


Слънчев бряг и туризмът - в извънредно положение
Снимка: Авторът
19 Март 2020, Четвъртък


Каква е ситуацията в най-големия ни морски курорт в условията на пандемията от коронавирус

Автор: Диана Славчева

Зимният сезон у нас приключи с пълна карантина на един от най-големите ни ски центрове Банско. По традиция голяма част от персонала, който през зимата работи в планинските ни курорти, през лятото се премества на работа по морето. Но ще има ли летен сезон тази година е трудно да се прогнозира отсега.

Близо 300 хиляди са заетите у нас в сектор „туризъм“. Голяма част от тях се трудят в хотелите и ресторантите по родното ни Черноморие.

Традиционно първите туристи в най-големия ни морски курорт – Слънчев бряг, пристигат всяка година още на 1 април. Десетина дни преди тази дата обаче вече е ясно, че това сега няма да се случи. Очевидно за съдържателите на хотели и ресторанти в Слънчев бряг лятото тази година никак няма да е слънчево.

По данни на Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ – Несебър, голяма част от камериерките и наетия за подготовката на сезона е пуснат в отпуск. Последните обяви за наемане на работа в сферата на туризма са публикувани на 11 март. Към момента търсенето на кадри в тази област е напълно замряло.

Много от колегите на Колчева са решили да не взимат под наем обектите, които са разработвали през предишните летни сезони. Те се опасяват, че изобщо това лято няма да има туристи по морето.

Не само българските, но и големите международни туроператори обявиха, че преустановяват цялата си дейност заради пандемията от коронавирус.

„Тоест към момента не може дори да се разчита на нискотарифните компании да доведат индивидуални туристи в Слънчев бряг, а и в другите ни летни курорти" - обобщава ситуацията Диана Колчева.

Дори и стотиците руски граждани, които имат собствени апартаменти в комплекса, няма да могат да пристигнат, тъй като полетите от руската страна са спрени засега до 10 май. А това са хората, които пазаруват най-вече в тукашните магазини и правят оборот на супермаркетите.  

По всичко личи, че един от най-засегнатите от извънредното положение у нас и по света браншове ще е туризмът. Засега хората, които са ангажирани с него в Слънчев бряг са категорични, че нямат никаква подкрепа от страна на Министерството на туризма, което ги е оставило да се справят сами в тази тежка за всички ни ситуация.

От „Десант" ще продължим да следим какво ще се случи по родното ни Черноморие.


В категории: Репортажи , Добри Вести

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ниска познавателна ценност
20.03.2020 08:11:28
0
0
С много ниска познавателен процент - се развиват Само около това - всякакви епидемии...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки