Една хипотеза за надписа върху медалиона на кан Омуртаг


Една хипотеза за надписа върху медалиона на кан Омуртаг
19 Март 2020, Четвъртък


Авторът е енорииски свещеник за селата Русокастро и Равнец

Автор: протойерей Иван Монев

Силно ме заинтригува  изображението и надписът върху медальона на Омуртаг. Видният български историк д-р Ганчо Ценов още преди десетилетия е изтълкувал този често срещан и при други български владетели надпис. Той ясно се разчита като  КАНЕСУБИГИОМОРТАГ.

В онази епоха се е пишело слято, без да се оставя разстояние между думите, което особено затруднява правилното разчитане на надписите. Поради тази причина у нас погрешно се е възприело схващането, че българските владетели носят титлата кан, а останалата част от надписа не е изяснена.

Д-р Ганчо Ценов извършва прочита по следния начин: КАНЕС У БИГИ ОМОРТАГ и всичко си идва на мястото - получава се: КЪНЕнЗ ОТ БОГА ОМОРТАГ. Често се среща и надписът: КАНАС У БИГИ - КЪНЯЗ ОТ БОГА (поставен).

Който е чел романите на Хенрик Сенкевич: „Потоп" и „С огън и меч", той знае, че украинците не казват „Спаси, Боже", а „Спаси Бих".

Столетия наред Украйна е била в пределите на Стара и Велика България и съответно названието „биг" или „бих" се е произнасяло цели столетия.

В пределите на тогавашната българска империя се намирали и славянски народи, за които е било въпрос на чест да наричат себе си българи. Характерно за славяните е, че не могат да произнасят звук „ъ", а не всички славяни могат да произнасят и носови гласни, поради това вместо "КЪНЯЗ" или "КЪНЕнЗ", те казват "КНЯЗ".

Впечатляващо е изображението на Омуртаг:в дясната си ръка държи кръст, с кръстен знак е увенчана и короната му. На раменете си носи императорска хламида, закопчана с фибула на дясното рамо. Никой хан не би дръзнал да се окичи с царски инсигнии. Такива може да носи само надлежно коронясан цар и то не къде да е, а в царския град Константинопол.

От тук следва, че надписът върху медальона е на тогавашният български език, а азбуката, с която е написан, някои изследователи определят като древната тракииска азбука наречена „кириали".

Аз съм само един дилетант, но се постарах доколкото ми е възможно да внеса яснота по въпроса.    

Бележка на редакцията: Златният медальон на хан Омуртаг е една от изключителните находки на археолога Петър Славчев. Той е от 22-каратово злато и тежи 2,8 г. Намерен е през лятото на 1975 г. в руините на средновековно жилище на северозападния склон на Царевец. Съхранява се в Националния исторически музей в София.

Неодавна, на 15 януари тази година в Ню Йорк се проведе поредният търг на Cassical Numismatic Group (CNG), на който беше продаден появилият се втори екземпляр на златния омуртагов медальон. Този на търга в Ню Йорк има по-остър релеф и по-запазени надписи, в които се разчита името на кана.

Продаден бе за 47 500 долара на неизвестен купувач.

От Националния исторически музей изказаха предположение, че медальонът е онзи екземпляр, описан от Карел Шкорпил през 1905 г., намерен в днешното село Белоградец. Предполага се, че още тогава той е бил изнесен на Запад.


В категории: Новини , Средновековие , Археология

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
G
08.11.2021 13:30:40
0
0
T
3
Claudia Klein
22.03.2020 23:17:48
0
0
Здравейте и добре дошли в глобалните кредитни услуги на Spotcap, казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор и също консултант по заем.

Нуждаете ли се от остра финансова подкрепа? имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | и имате заем в акаунта си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги по заем по целия свят.

Ние предлагаме всякакъв вид кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми, а също така можете да вземете заем до 15 милиона евро. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от продукти за заем.

Знаем, че получаването на легитимен заем винаги е бил огромен проблем За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение на него, много хора намират толкова трудно да получат заем от собствен капитал от местните си банки или други финансови институции поради високия интерес процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг / доход, нисък кредитен рейтинг или други причини

Няма повече чакане или стресиращи посещения в банката. Нашата услуга е достъпна 24 часа в денонощието - можете да получите заем и да завършите транзакциите си винаги и където ви е необходимо

Ние предоставяме 24 часа заемни услуги от световна класа. За запитвания / въпроси? - Изпратете имейл до | spotcapglobalservices@gmail.com | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | & Получете отговор за миг.

Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаете, че сте с малко пари в брой, просто просто ни пишете и ще получите заем.

Вашата финансова свобода е във вашите ръце!
2
Diletantofob
19.03.2020 17:52:51
0
0
"яС" на "македонски" е погрешно изписване
бг. и словен. думи са с "-з" на края.
Това е фонетично изписване но тогава защо не се изписват град, брег (=бряг) и т.н. грат, брек?
1
Diletantofob
19.03.2020 17:49:58
0
1
На словенски има гласна "ъ" която се пише "е":
аз съм се произнася яз съм и се пише jaz sem
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки