В Полски извор ще оправят последиците от голямото наводнение през 2017 г.


В Полски извор ще оправят последиците от голямото наводнение през 2017 г.
Снимки: Авторът
12 Март 2020, Четвъртък


Водната стихия тогава потопи под вода около 50 къщи и взе една човешка жертва

Автор: Диана Славчева

На 25 октомври 2017 г. висока приливна вълна помита значителни части от село Полски извор. Наводнени са около 50 къщи. Стихията взима и една човешка жертва. Водата отнася асфалтовото покритие на улиците, разрушени са мостове, инфраструктура и отводнителни канали.

Ръководството на общинския център Камено обяви тези дни обществена поръчка, с която ще предприеме мерки да се предотвратят за в бъдеще подобни бедстващи ситуации.

В населеното място има две проблемни дерета. Едното от тях, което поема част от водата, вече в голяма степен е проводимо, благодарение на помощта, отпусната от министерския съвет. Другото обаче е почти заличено. 



„Над селото има голям водосбор и като тръгне водата, залива дворове и къщи. Затова искаме да почистим дерето, да укрепим моста и да се направи всичко необходимо, така че да се гарантира спокойствието и здравето на населението на селото" - обяснява кмета на Община Камено Жельо Вардунски. 

В рамките на проекта, който е с прогнозна стойност от близо един милион лева (799 038 лв. без ДДС), са предвидени извършването на различни дейности. Предстои почистване на водостоците, изграждане или възстановяване на увредената настилка по улици и ниски участъци, където се задържа вода; прочистване и укрепване на предпазните канали и облицоването им със стоманобетонни елементи и пр.



Изпълнението на проекта е крайно наложително, тъй като след голямото наводнение панически страх обзема местните жители всеки път, щом завали дъжд, и те масово се изнасят от къщите си.

Крайният срок за подаване на оферти по обществената поръчка е 6 април. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки