Ново незаконно сметище изникна край Бургас (СНИМКИ)


Ново незаконно сметище изникна край Бургас (СНИМКИ)
Снимки: Авторът
11 Март 2020, Сряда


Мястото е скрито от хорските погледи и нарушителите необезпокоявано вършат безобразията си

Автор: Диана Славчева

Изоставената преди години каменна кариера край бургаското село Твърдица се е превърнала в обширно незаконно сметище. Наоколо са разхвърляни всякакви отпадъци – стари автомобилни гуми, ненужна вече битова електроника и бяла техника, дори останки от леки коли.



Очевидно тук разтоварват незаконно боклуците си не само недобросъвестни граждани, но и редица сервизни фирми.

На 8 март разхождащ се наблизо бургазлия успява да заснеме микробус, който изхвърля тук куп вехтории.

От местното кметство обясняват, че нарушителите се навъртат най-вече през почивните дни или привечер, когато трудно могат да бъдат засечени. Кметът Сотир Йовчев е категоричен, че боклуците не се изхвърлят от местни жители, а от живеещи в близкия бургаски жилищен комплекс „Меден рудник", на които този терен им е на две крачки растояние, образно казано. А и така не се налага да плащат такси за използването на общинските сметища. 



Незаконното сметище се намира зад един баир, който пречи районът да бъде наблюдаван откъм селото. Мястото е открито и няма как край него да се монтират камери за наблюдение. Иначе са поставени табели, предупреждаващи, че изхвърлянето на отпадъци е забранено и нарушителите ще бъдат санкционирани. Те обаче явно разчитат на това, че няма да бъдат хванати в крачка на местонарушението. 



От кметството в Твърдица редовно почистват района. Преди години е имало идея бившата кариера да се рекултивира, но намерението по различни причини така и остава нереализирано.

А въпросният терен иначе е много живописен. От него се откриват прекрасни панорамни гледки към близкото Мандренско езеро, и ако ги няма боклуците, той би било могъл да се превърне в притегателно място за извънградски разходки.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки