Заедно със Самарското знаме опълченците получават голям кръст и сребърна икона


Заедно със Самарското знаме опълченците получават голям кръст и сребърна икона
05 Март 2020, Четвъртък


Къде са тези светини днес никой не знае...

Автор: Диана Славчева

И на малките деца от историята е известно, че Самарското знаме е връчено на Българското опълчение на 6 май 1877 г. в лагера край Плоещ. Получава го 3-та рота на 3-та опълченска дружина с командир подполковник Павел Калитин от ръцете на руските общественици и славянофили Пьотр Алабин и Ефим Кожевников. На специалната церемония знамето е заковано за дръжката със златни пирони, като последният е забит от войводата дядо Цеко Петков.

Създадено от монахини от руския град Самара, то е единственото знаме в историята на България, наградено с орден „За храброст“.

Малко известно е обаче, че заедно с него, опълченците получават и голям златен църковен кръст, както и една сребърна икона. 

От дописка в бр. 16 на вестник „Казанлъшка искра" от март 1925 г. научаваме, че впоследствие кръстът е бил пазен от 23 Шипченски полк, сформиран в Казанлък под името Двадесет и трети пеши шипченски полк с указ №11 от 19 януари 1889 г. Иконата пък била скрита в някой от търновските манастири.

Още по-малко известно е това, че след войните въпросният златен кръст изчезва и дори по този повод е заведено углавно дело. Обявена е и награда за този, който открие светинята. 

„Дано заговорят съвестите на приятелите, които са укрили кръста, и доброволно, по таен начин, го повърнат обратно" - апелира кратката редакционна бележка в старата гадета отпреди 95 години. 



В публикацията се споменава, че и от девическия манастир (Казанлъшкият девически манастир „Въведение Богородично", б.а.) е задигнат малък златен църковен кръст за панихиди, а вместо него в светата обител е върнато... тенекиено разпятие. 

„Не е ли една и съща ръката, която е скрила двата златни кръста?" - се пита в края на дописката, озаглавена „Велико престъпление". 

Така ли е било, или не, историята мълчи. Както и до ден днешен нищо повече не се знае нито за изчезналия кръст, нито за сребърната икона. Единствено георичното Самарско знаме е в наличност и днес то се съхранява в Националния военноисторически музей в София...


В категории: История , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки