Книга коментира замяната на „българи“ с „мизи“, „скити“, „печенеги“ и „власи“


Книга коментира замяната на „българи“ с „мизи“, „скити“, „печенеги“ и „власи“
Снимка: РИМ-Русе
28 Февруари 2020, Петък


В том V от поредицата си „Славянската православна цивилизация" проф. д.ф.н. Анчо Калоянов се спира на възкръсналия Велики Преслав

Автор: Десант

В понеделник, 2 март, от 18 ч. в Историческия музей в Русе ще гостува проф. д.ф.н. Анчо Калоянов. Той ще представи том V от поредицата си „Славянската православна цивилизация (Възкръсналият Велики Преслав (1037-1185) и възвърнатото царство на цар Иван Асен II (1241-1308)“.

В изданието е направен нов прочит на гръцките извори за българската история от средата на X до началото на XIV век.

По поведението на етнонимите във византийската летописна традиция от XI-XII в. е установена целенасочена замяна на „българи“ с „мизи“, „скити“, „печенеги“ и „власи“ при обитателите на тема Паристрион (военноадминистративна единица, която обхваща територията между Дунав и Стара планина по време на византийската власт), за да бъде премълчан самостоятелен политически субект, с който Константинопол е в договорни отношения от 1037 до 1185 г. – възкръсналият Велики Преслав.

Липсващият Запад на Византия, възвърнала през 1261 г. Константинопол, е компенсиран от Георги Акрополит, Теодор Скутариот и Георги Пахимер с историографска събитийност, чрез която „на книга“ са присвоили половината от българските земи в царството на цар Иван Асен II.

Завоеванията на Йоан Дука Ватаци и на Теодор Ласкарис, потвърдени с договорите от 1246 и 1256 г., са съчинени, превратно са представени българите и техните царе Константин Асен Тих, Георги Тертер и Теодор Светослав, но до 1308 г.

Премълчаването на възкръсналия Велики Преслав през XI-XII в. и съчиненото завоюване на Запада през XIII в. са институционално постановени и оправдани с летописния разказ за покръстването при княз Борис. Системната подмяна на византийските летописи от средата на Х в. до началото на ХIV в. на истинската събитийност със съчинена е останала незабелязана в българската историография през ХХ в.

„Поредицата „Славянската православна цивилизация“ на проф. Анчо Калоянов е възможност за българските изследователи от различни медиевистични профили да съгласуват редица свои частни евристични решения с една по-обхватна и заслужаваща доверие концепция. За това се иска научна смелост и добросъвестност, която, без да разрушава естествения респект пред научната традиция, ще подложи на разумна и прагматична преоценка историческата стойност на достъпните историографски текстове, за да преосмисли позициите на българския интелектуален елит като отговорен не само пред своя народ, но и пред всички православни славяни.“ – коментира проф. Тодор Моллов от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.


В категории: Новини , История , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки