Търсят помощ за строителство на храм в местността Голямата черква


27 Февруари 2020, Четвъртък


Вече 10 години хората от чирпанското село Стоян Заимово събират средства за параклиса. Подкрепят ги емигранти от Чикаго и монаси от Атон, но са нужни още пари

Автор: Златина Колева

На 12 февруари се състоя официална среща между църковното настоятелство на новостроящия се храм „Св. Пантелеймон" в с. Стоян Заимово и митрополит Киприан, по покана на Старозагорската митрополия. Дядо владика инициира срещата по повод изпратено до настоятелството писмо от дирекция „Вероизповедания", с обяснението, че след промените в Закона за вероизповеданията, дирекцията към министерски съвет не може да финансира строителни и ремонтни дейности на храмове.

Митрополит Киприан даде своята категорична подкрепа за започналата преди повече от 10 години кауза за строителство на храм в местността Голямата черква и се ангажира, след като получи количествено-стойностната план-сметка на проекта, да потърси финансиране от Светия синод и Министерски съвет.

На срещата стана ясно още, че в старозагорската епархия тенденцията е да се строят масивни храмове, а не да се правят готови сглобяеми конструкции.



Архиерейският наместник на Чирпанската духовна околия, свещеноиконом Иван Иванов, който е и председател на Църковно настоятелство на новостроящия се храм „Св. Пантелеймон", вече е задвижил документацията по изготвяне на църковния бюджет и е провел среща с кмета на Чирпан, за да окаже съдействие за ремонта на пътя от с. Стоян Заимово до местността Голямата черква.

Храмът в Голямата черква ще бъде с площ от 38 кв.м. За строителството му са събрани малко над 11 хил. лева. Сред последните дарители са емигранти от Чикаго и монаси от Атон.

Руският манастир на Света гора „Св. Пантелеймон" също изпрати подкрепа на екипа, заел се с нелеката задача да гради дом на Господа.

Кампанията продължава и от църковното настоятелство се надяват, че ще се намерят хора с добри сърца, които ще подкрепят строителството на параклиса "Св. Пантелеймон".

Банкова сметка на храм „Св. Пантелеймон":
BG50UNCR70001523085895


В категории: Вяра , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки