Руснак спасява старинен храм в странджанското село Зидарово


Руснак спасява старинен храм в странджанското село Зидарово
Снимки: Христо Бардуков/Фейсбук и Авторът
24 Февруари 2020, Понеделник


Църквата в родното място на Бащата на Бургас – Александър Георгиев-Коджакафалията, спешно се нуждае от помощта и на останалите миряни

Автор: Диана Славчева

Църквата в странджанското село Зидарово, родното място на Бащата на Бургас – Александър Георгиев-Коджакафалията, отчаяно се нуждае от ремонт. Старинният храм, носещ името на свети Георги Победоносец, е построен през 1858 г., а големият благодетел е бил негов ктитор. 



В своето завещание той оставя на църквата и училището в родното си село половината от дюкян с двор и хан, и празно място от над декар, като от приходите да се заделят по 400 лева, които да се раздават през Страстната седмица на бедните - „без разлика на вяра и народност"!



В църквата се съхранява кръст от мощите на светеца, неин патрон, донесени от манастира Кнесофонт в Света гора, както и икона на св. Екатерина, осветена в едноименния манастир в Синай.



Легендите мълвят, че в този храм се е крил Левски при обиколките си из Странджа. Шидер Шидеров разказва, че дядо му тогава е бил 10-годишен и е надничал през прозорците на църквата, за да види какво става вътре. Но Апостолът остава разочарован от местните и казва, че от тях комити няма да станат, след което потегля към съседното село Кърхарман (дн. Вършило).

Тези дни в своята фейсбук страница началникът на Отдел "Образование , култура , социални дейности и спорт" към Община Созопол  Христо Бардуков разказа, че руснакът Александър Есенин, който от десетина години живее в селото, единствен се грижи за спасяването на светинята и всеки ден прави ремонти и спасява от разруха Божия храм! Но той има помощ и съдействие.


Засега само руснакът Саша се грижи за църквата, но не може да се справи сам с разрухата

„Не става дума само за пари - нужен е дървен материал и всякакъв друг вид строителни материали, както и здрава работна ръка! Вярвам че сърцата ни са пълни с добро не само по Коледа и Велик ден!" - апелира Христо Бардуков в социалната мрежа.

Досега Саша, както наричат местните сърцатия руснак, дошъл тук от Москва, е успял да спомогне за запазването на иконите, които украсил с изработени от него дърворезби.



Самите икони са изографисани през 1858 г. от созополски иконописец.



За делото е помогнал и бизнесменът Стоян Дженезов, чиито родови корени са от Зидарово. Дървената стълба вече на половина е поправена и заменена с бетонна. Пренареден е и покривът. Но стъпалата, отвеждащи, до камбанарията, всеки момент може да се разпаднат, тъй като дървото им е изгнило.



В самия храм прониква влага, която трябва да се премахне, а стените - да се шпакловат и боядисат. Има проблем и с колоните в църквата. Те са измазани, но пукнатините подсказват, че дървото, от което са направени, не е в добро състояние.

Нужно е и дворът да се огради. Така че всякаква помощ ще е от полза, за да се запази за поколенията старинната църква. 

Самото село Зидарово не е малко. В него живеят около 1300 души (според последното преброяване, макар че местните твърдят, че вече са останали по-малко жители), предимно православни християни. То е основано през XVII век от преселници от село Свети Никола (дн. Черноморец). След Балканските войни в него се заселват десетки бежански семейства, главно от Лозенград и Бунархисар.

На фона на бързото обезлюдяване на Странджа, тук поне още функционира местното училище, което дава надежда, че животът в Зидарово ще продължи и занапред.


В категории: Вяра , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки