Туризмът влезе в нова космическа фаза


Туризмът влезе в нова космическа фаза
19 Февруари 2020, Сряда


За разлика от космическия туризъм до космическата станция, за който бяха необходими шест месеца обучение в Москва, следващата мисия ще се нуждае от четири седмици обучение в САЩ

Автор: Десант

SpaceX обяви ново партньорство, за да изпрати четирима туристи по-дълбоко в Космоса отколкото всеки друг преди тях е бил, в мисия, която може да се проведе до 2022 г. и да струва повече от 100 млн. долара.

Компанията подписа сделка със Space Adventures, която е базирана във Вашингтон и ще бъде посредник за изпращане на осем космически туристи до Международната космическа станция чрез руски ракети „Союз“.

Първият от тях Денис Тито плати 20 млн. долара за 8-дневен престой на станцията през 2001 г. Последният турист засега беше основателят на „Сирк дю солей“ Гай Лалиберте през 2009 г.

Новите туристи ще бъдат превозени с капсулата Crew Dragon на SpaceX, която е разработена за транспортиране на астронавти на НАСА и предстои да направи първия си полет с екипаж през следващите месеци.

„Нашата цел е да се опитаме да стигнем до около два до три пъти височината на космическата станция“, заяви президентът на Space Adventure Том Шели пред АФП.

Международната космическа станция е в орбита на 400 км над повърхността на Земята, но точната надморска височина на мисията за космически приключения ще бъде определена от SpaceX, добави Шели. Най-рано тя може да се осъществи до края на 2021 г., въпреки че е „по-вероятно това да е някъде през 2022 г.“, каза той.

Капсулата е проектирана да извежда астронавти от повърхността до МКС и е само 9 кв.м, няма частни зони за спане, миене или използване на тоалетната. Продължителността на мисията ще зависи от това, което клиентите искат, каза Шели. Попитан за цената, Шели отговори: „Не е евтино“.

Цената на изстрелването на ракета Falcon 9 е 62 млн. долара, според обществено достъпни данни, а след това има и допълнителни разходи за изграждането на нова капсула Dragon. Експерти прогнозират, че може да надхвърли 100 млн. долара.

За разлика от космическия туризъм до космическата станция, за който бяха необходими шест месеца обучение в Москва, следващата мисия ще се нуждае от четири седмици обучение в САЩ.
Източник: БГНЕС


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки