Какво разкриват останките от старо корабокрушение край Маслен нос


Какво разкриват останките от старо корабокрушение край Маслен нос
Снимка: РИМ-Бургас
12 Февруари 2020, Сряда


Лекция в бургаския музей разкрива какъв е бил товарът на кораба, потънал някога край скалистите брегове

Автор: Десант

Останки от корабокрушение, открити на морското дъно край Маслен нос, разкриват любопитни подробности за древните траки. Традиционната лектория в Регионален исторически музей – Бургас тази събота ще разкаже какът е бил товарът на кораба, потънал някога край скалистите брегове, и какво доказват изследванията на предметите, извадени от дълбините.

Археологът Мирослав Класнаков ще насочи по-специално вниманието на публиката към медните слитъци с дисковидна форма, открити в акваторията на Маслен нос.

„По аналогия с подобни находки от проучени корабокрушения при носовете Gelidonya и Uluburun в Турция и „медните питки” от Българското крайбрежие са отнесени към късната бронзова епоха. За разлика от слитъците с форма на „разпъната волска кожа” от територията на съвременна България, които са намерени сравнително далеч на запад от морския бряг, тези с дисковидна форма, се откриват само под вода" посочва Класнаков.

И пояснява, че медните слитъци имат отношение не само към презморските търговски контакти на тракийските племенни общности от Странджанското крайбрежие с Егейския свят или други части на Средиземноморието, но и към добива и преработката на метал в Странджа планина през късната бронзова епоха.

Лекцията е насрочена за 15 февруари, от 11:30 часа на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2,00 лв., а за учащи и пенсионери – 1,00 лв.


В категории: Добри Вести , Траки , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки