Костадин Филипов: Северна Македония трябва да се съобразява с България, а не обратното


Костадин Филипов: Северна Македония трябва да се съобразява с България, а не обратното
Снимка: Фейсбук
08 Февруари 2020, Събота


Вижте какво още коментира пред БНР авторитетният журналист и преподавател

Автор: Десант

„България е държава – член на ЕС и НАТО и Северна Македония трябва да се съобразява с нея, а не обратното“. Това каза в интервю за БНР журналистът и преподавател Костадин Филипов в коментар на скорошно изявление на служебния премиер на западната ни съседка Оливер Спасовски, че т.нар. македонски език трябва да се изучава и в съседните държави, включително и в България.

В предаването „Събота 150“ по програма „Хоризонт“ той прогнозира, че изборите, насрочени за 12 април, няма да бъдат отложени, въпреки че управляващите от СДСМ и опозицията от ВМРО-ДПМНЕ не могат да постигнат съгласие за бързото приемане на закони, свързани с европейската интеграция на Скопие.

Очаква се парламентът на Северна Македония да се разпусне на 12 февруари – два месеца преди договорената дата за предсрочни избори.

Според Филипов обаче решението за предсрочни избори е било прибързано и емоционално заради неуспеха на Северна Македония да получи дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС.

„Сега страната се управлява от служебно правителство, а това означава, че тези 4 месеца са абсолютно загубени от гледна точна на необходимите реформи“, каза журналистът, който в продължение години е бил кореспондент в Скопие.

Той коментира, че ВМРО-ДПМНЕ е против приемането на закона за прокуратурата, тъй като се опасява, че той ще бъде използван за съдебна разправа с дейци на партията, били в управлението през последното десетилетие по времето на бившия премиер Никола Груевски.

Същевременно Филипов посочи, че приемането на закона за прокуратурата е едно от основните условия, които Брюксел поставя, за да може да върви напред европейската интеграция на Северна Македония.

Според журналиста се създава впечатление, че лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски не се интересува толкова от европейския път на страната, колкото се опитва да създаде условия предшественикът му и бивш премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, да може да се върне без страх от съдебни процеси.

Филипов коментира, че притесненията на Скопие относно процеса на интеграция със структурите на ЕС са, че някои страни като Гърция и България могат да поискат преговорите за присъединяване да бъдат върнати в началото и по този начин всичко да се забави, но отбеляза, че ако Северна Македония наистина иска европейско бъдеще, ще трябва да се съобразява с препоръките на Брюксел за реформи, особено в съдебната система.


В категории: Политика , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки