Тъмни облаци и светло „златно" бъдеще пълзят към Босилеград


Тъмни облаци и светло „златно" бъдеще пълзят към Босилеград
Кети Чаба и босилеградския кмет в „златна" прегръдка
07 Февруари 2020, Петък


Канадци потягат ръце и към подземните богатства в Западните покрайнини

Автор: Иван Николов

В началото на годината сръбските медии отново зачестиха с новините, че в Босилеградско, на самото тримеждие между България, Сърбия и Македония, в района на селата Горно и Долно Тлъмино, канадската фирма „Medgold risorsis” била открила огромни залежи на благородни метали.

Само на едно място в рамките на проекта Тлъмино били намерени около седем милиона тона руда с около 680 000 унции или 19,3 тона злато на стойност над един милиард долара.

Съдържанието на златото в рудата било около 3 грама на тон. В един слой руда от около 40 метра имало невероятните 8,32 грама злато и 193 грама сребро на тон руда. Смята се, че експлоатирането на рудата е печелившо дори и с един грам злато на тон руда. Изследванията продължават.

Канадската изследователска фирма „Medgold risorsis” имала споразумение с компанията „Fortuna silver”, която финансирала изследването, срещу преотстъпването на 70% собственически права от проекта Тлъмино. Изследвали се около 200 квадратни километра.

Лицензът за изследователските права били закупени от сръбското министерство за рудодобив през 2016 г. Използвани са и данните от изследванията на югославски експерти от 1950  г.

Миналата година в края на март канадската посланичка Кети Чаба посети  във връзка с този проект Босилеград, където кметът я посрещна с песни и танци. На края на срещата той заяви:
„За нас е от голямо значение факта Босилеград да бъде прочут като голям индустриален център, не само в Сърбия, но и в чужбина. С посланикът на Канада разговаряхме за инвестициите на канадската компания, както и за отношението на община Босилеград към инвеститорите. Присъствието на подобни инвестиции ще има много положителен ефект върху икономиката на община Босилеград и цяла Сърбия“.

Какъв ще е „положителния ефект върху икономиката на община Босилеград”, ако изобщо има такава – никой не може да обясни. Какво ще е въздействието на мината върху околната среда на границите на три държави също никой не споменава.

Прави обаче впечатление, че босилеградските села, върху които се провеждат изследователските работи, вече са почти обезлюдени и че в Босилеград в последните две десетилетия не бяха допуснати други инвеститори, които да предложат друго производство, работа и поминък на населението.

В непосредствена близост до изследваните райони се намира и мината „Караманица”, в която се експлоатира олово, цинк и мед. Под формата на научно-изследователски работи бяха изкопани леглата с най-висока концентрация на цветни метали и бяха осъществени баснословни печалби.

Мината бе стартирана като тригодишен пилотен проект и в момента е с неизяснен статут, но отпадните води с тежки метали продължават да се изливат в притоците на река Драговищица. Поради острите реакции на жителите на селата и гражданските организации, този проблем е на дневен ред на екологичните министерства на Сърбия и България.

Симптоматично е също така, че гражданите на община Босилеград не са запознати какво бъдеще им кроят (не)компетентните общински власти и канадските компании. И докато белградските и даже някои канадски медии размахват проценти с благородни метали на тон руда, „Medgold risorsis” в Босилеград е в зимна пауза.

Според запознати, в посочените данни по сръбските медии нямало нищо ново – това били известни неща. Това, че те се публикуват в публичното пространство, било начин да се вдигне цената на акциите на проекта Тлъмино и да се продаде на поредната заинтересована фирма.

Имайки предвид колко е мръсна технологията за придобиване на злато, безотговорната местна власт и лунният пейзаж, който в този район оставиха каскадните ВЕЦ-ове, на босилеградчани им остава само да се молят това да е поредната фалшива новина, която се пуска с цел да се излъжат оределите наивни гласоподаватели с оглед на предстоящите избори през пролетта.

Но и в единия, и в другия случай, Босилеград не го чака нищо добро.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки