Размисли край камината: Двама англичани, живеещи в България, коментират брекзит


Размисли край камината: Двама англичани, живеещи в България, коментират брекзит
Снимки: Авторът
06 Февруари 2020, Четвъртък


Разговаряме с тях в механата на бургаското село Тръстиково

Автор: Диана Славчева

Село Тръстиково се намира само на 20 километра от Бургас. В него през последните години са се заселили доста англичани. Един от тях е Пол Джонсън, който, макар и роден в Ямайка, е израснал в Лондон и се чувства като истински британец. И като такъв силно се вълнува от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз.


Пол Джонсън

„Виждам брекзита по два начина. Хората гласуваха за това, дори два пъти, така че трябва да признаем тяхната воля. Но си мисля и за следващото поколение. Може би то би искало да бъде част от Европа. Сега ще се платят големи такси за разделянето, но може би след 10 години англичаните ще поискат отново да се върнат в Европейския съюз. Процесът на раздялата ще бъде дълъг. Никой не знае колко точно ще продължи. Така че има много време хората да си променят мнението" - коментира Пол.

До него в механата в центъра на селото е приседнал на раздумка и неговият сънародник Колин Стюърт, който също неотдавна си е купил къща в Тръстиково. 


Колин Стюърт

Най-лошата част от брекзит е, че разделя държавите, разделя народите, хората. Разделя дори една държава на две части – тези, които искат брекзит, и тези, които искат Европейския съюз. Едно от последствията би могло да бъде отделянето на Шотландия. Ако желае да остане в Европа, би трябвало да влезе в битка срещу Обединеното кралство. Това е голям проблем" - смята Колин.

За Пол излизането на Англия от Евросъюза  пък създава лични проблеми. Той има две деца, които не са го посещавали от 2007 г., откакто той се заселва в България. А сега ще им трябват визи, за да го направят. „Това ще струва пари, а със сигурност и полетите ще поскъпнат" - пресмята тъмнокожият британец.

Брекзитът го засяга и защото съпругата му е рускиня. Тя пък ще се нуждае от виза, за да посети Англия.

Самият Пол се кани да посещава Лондон и други английски градове, но е категоричен, че не би се върнал на Острова за постоянно. 

„Моят дом е тук. Обичам го. Имам много приятели в Тръстиково и в Бургас. Щастлив съм и не искам да си тръгвам от България!" - с широка усмивка заявява британецът и отпива бавно от кафето си. До него в камината играе жив огън и изпълва селската механа с приятна топлина. Как наистина да си тръгнеш от тук!


В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки