Синът на Райна Княгиня основава гимназията по механотехника в Бургас


Синът на Райна Княгиня основава гимназията по механотехника в Бургас
Снимка: pgmee.com
05 Февруари 2020, Сряда


Художникът и изследовател на миналото на морския град Митко Иванов предлага на фасадата на учебното заведение да се постави мемориален знак в негова памет

Автор: Десант

Както е известно от биографията на Райна Княгиня, тя ражда пет момчета. Едното умира на 12 години. Останалите четирима завършват военни училища, стават офицери, сражават се по бойните полета на родината и получават ордени за храброст.


Райна Княгиня и съпругът й Васил Дипчев със синовете си

След 9 септември 1944 г. обаче са изпратени в концлагери и затвори по скалъпени от комунистическия режим обвинения. Единственият от тях, който не е репресиран е вторият й син Георги.

Малко известно е обаче, че той  се заселва в Бургас, където основава механотехническо училище, чийто приемник днес е Професионалната гимназия по механотехника и електроника.

Георги Дипчев работи от 1920 г. като инспектор по парни котли в областта. По негово настояване Търговско-индустриалната камара в Бургас прави официално предложение пред правителството и така със заповед, съгласувана със Закона за бюджета за 1925/1926 г., на  29 август 1925 г. в морския град се открива Държавното практическо механотехническо училище.

Приемат се ученици от цялата  страна със завършено основно образование. Курсът на обучение  е три години – IV, V и VI клас. Назначени са първите учители –  Съби Денев, Наньо Стойчев, Атанас Симеонов, Анани Цеков, а директор става лично Георги Дипчев, който остава да работи като учител в учебното заведение до пенсионирането си през 1938 г. Преподава учебна практика – шлосерство.


Георги Дипчев с майка си

Той е роден на 10 януари 1887 г. в Панагюрище. Негов баща е брациговският революционер Васил Дипчев, кмет на Велико Търново след Освобождението.

Георги завършва пети клас на Първа софийска гимназия и Морското училище във Варна. През Балканската война служи като машинист на торпедоносеца „Дръзки“ и се проявява в торпилирането на турския крайцер „Хамидие“.

Умира в Бургас на 21 ноември 1950 г.


 
В цял Бургас обаче няма никакъв паметен знак за него или дейността му. 

„Благодарение на няколко души като него е съграден съвременният Бургас“, коментира художникът и изследовател на миналото на морския град Митко Иванов. Той предлага на стената на днешната гимназия, чийто основател е синът на Райна Княгиня, да бъде поставена мемориална плоча в негова памет.

В момента на фасадата има увенчан с петолъчка паметен знак с имената на възпитаници на някогашния техникум по механотехника, загинали в борбата срещу капитализма и фашизма. Има решение на Общински съвет той да бъде премахнат. Идеята на Митко Иванов е да бъде заменен с паметна плоча, припомняща заслугите на Георги Дипчев за създаването на училището.


В категории: Новини , История , Нова история

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Светлана Борова
25.05.2020 08:14:22
0
0
Задължително е да се почете създателят Георги Динпчев! Възпитаничка съм на НТВ Г.Димитров
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки