Спасители на икони получиха благодарствени грамоти


Спасители на икони получиха благодарствени грамоти
Снимки: Стойчо Иванов
29 Януари 2020, Сряда


В тазгодишната Нощ на музеите в Бургас ще може да се видят две от реставрираните безценни произведения на изкуството, открити при полицейска акция през 90-те години на миналия век

Автор: Диана Славчева

От 2014 г. Регионалният исторически музей в Бургас ежегодно организира кампания за набиране на средства за реставриране на няколко икони, изографисани в края на XIX век от последното поколение зографи от Тревненската иконописна школа.

Те са украсявали някога църквите в региона, но са били откраднати пред 90-те години на миналия век. За щастие, следствие на полицейски акции, безценните произведения на изкуството са задържани и предадени на бургаския музей, но повечето от тях се нуждаят от аварийно укрепване, почистване и реставриране.

На пресконференция в сряда от културната институция оповестиха, че благодарение на дарителската кампания вече са възстановени 12 от спасените икони. Все още остават да се реставрират 7 прекрасни образци на религиозния култ, за което почти са събрани нужните средства. 



След обстойно изследване на тяхното състояние със специален рентген ще бъдат установени детайлно повредите по тях и ще пристъпи и към възстановяването им. От музея уточняват, че това е много бавен процес, тъй като понякога е увредено дървото, върху което са изписани светите образи, нарушено е лаковото покритие, изтрити са цветовете, а и самите зографи не са спазвали стриктно канона за изрисуване на светците, което допълнително усложнява възстановяването на образите.

На 29 януари от бургаския музей връчиха благодарствени грамоти на дарителите, които са дали средства за извършване на реставрационните дейности. Пари за благородното начинания ученици, пенсионери, бизнесмени и различни организации, сред които Спортен клуб „Цанев" от бургаския квартал Ветрен, Сдружение „Социален център Бургас", децата от VI клас на училище „Христо Ботев" в Айтос, БНР и др. 



Освен набраната от дарения сума, която през миналата година е над осем хиляди лева; реставрацията на спасените икони е подпомогната и от бургаската общинска администрация и художника Митко Иванов, а 3 от иконите са възстановени по проект „Българските светци", спечелен от бургаския музей.

В момента реставраторката Десислава Томова работи по възстановяването на икони на свети Димитър и св. св. Петър и Павел. А последните две от върнатите към нов живот икони - на света Богородица и свети Панталеймон - ще бъдат показани пред публика в тазгодишната Нощ на музеите.

Главният уредник на Историческия музей в Бургас Иванка Делева е категорична, че бидейки стопанисвани от музея, иконите ще са добре поддържани и съхранени за поколенията. Те са едни от експонатите в музейните зали, които се радват на най-голям интерес от страна на посетителите. Специално за тяхното представяне през 2018 г. е проектирана нова Иконна зала, в която всяка възстановена икона заема своето място в това вълнуващо музейно пространство. 


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки