Над половината от бургаските водопроводи са от канцерогенния етернит


Над половината от бургаските водопроводи са от канцерогенния етернит
Снимката е илюстративна
28 Януари 2020, Вторник


Тяхната подмяна с по-безопасни и високотехнологични върви бавно

Автор: Дина Харизанова

През април 1964 г. в циментовия завод на село Бели извор започва производството на първите български етернитови тръби. В Златния фонд на Българската национална телевизия се пази репортаж, излъчен в новинарската емисия на 25 април 1964 г. за пускането на първите такива тръби на конвейра. Това са азбестоциментови тръби, които са евтинини, но както впоследствие се оказва – са нанцерогенни. 

И към момента над половината от водопроводната мрежа, която се стопанисва от ВиК - Бургас, е от етернит. Общата дължина на водопроводите, които експлоатира дружеството, е над 4000 километра, като над 2000 километра от тях са от етернитови тръби.

Известен и като азбест, той е категоризиран като материал, причиняващ ракови заболявания и от десетилетия е забранен за изполване в страните от Европейския съюз. Голяма част от водопроводните мрежи у нас обаче са изградени именно от етернитови тръби.

Освен че са канцерогенни, техният относително голям дял създава изключително неблагоприятна ситуация за поддържане и ремонт на водопроводната мрежа. Тези водопроводи са напълно амортизирани и са една от главните причини за загуби на вода, вследствие на честите аварии по тях.

От водното дружество в Бургас полагат усилия да подменят етернитовите тръби с полиетиленови тръби с висока плътност (ПЕВП), но това става с бавно темпо. Справка във финансовите отчети на дружеството показва, че от 2015-та до 2018 г. едва 195 километра от етернитовите тръбопроводи са подменени с полиетиленови тръби.

Причина за честите аварии в морския град е и фактът, че разпределителната мрежа е смесена и се състои от различни по възраст и материали тръби. Освен етернит и полиетиленови тръби, в нея се срещат и водопроводи от стомана, стоманобетон и чугун.

Припомняме, че според данни от доклади на ЕС България е сред петте страни, които разхищават най-много вода в общността.


В категории: Новини , Репортажи

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
кризи на ....
28.01.2020 19:42:17
0
0
Кризите на политики и доверие - застрашава икономиката. ? Какво казва един интелигентен човек. И с международни награди. Лъжлива икономика и лъжи- тогва. После - нищо. Сега "кризи на политики и доверие"? Без да се поправя изказа. Разумен, умерен, премерен.... аналитичен
1
не само
28.01.2020 19:22:13
0
0
Проблемите със селищната система, от плановата диктатура на комунизма!!!! Т.нар. градове.... Променоровани и прошнуровани... Прословутото Благоустройство.... За това става въпрос!!!! Затова Перник - няма вода. София - колко нараснала???? и т.н.... Политиката по градовете е само разрушителна.... Този град - защо е трябвало да нараства толкова??? При тази сложна агломерация - в непосредствена близост??? Кой ще дава отговорите???? Задава въпросите? Кой ще ги съди??? Като е СССР - защо нищо не е направено??? и с другите гладове... По железниците - умишлено неподходящи материали, известно. Сега излизат и тръби за вода ????
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки