Водният цикъл на Созопол започна да се разпада


Водният цикъл на Созопол започна да се разпада
Снимка: Ирина Карабаджакова
27 Януари 2020, Понеделник


Част от тръба, заустваща водите от пречиствателната станция в морето, бе изхвърлена на брега. Зя щастие, няма замърсяване

Автор: Дина Харизанова

Снимки с изхвърлена на плаж „Златна рибка“ част от тръба, която зауства мръсните води на Созопол, . се въртят от няколко дни в социалните мрежи, предизвиквайки недоволството и притеснението на местните жители.

Дълбокоморското заустване беше последният етап от реализацията на проекта за водния цикъл на Созопол, който бе реализиран през 2015 г. Стойността му е 75 млн. лева и чрез него беше изградена пречиствателната станция на морския град и системата за дълбоководно заустване на водите от станцията. Лентата преряза бившият созополски кмет Панайот Рейзи, който беше отстранен от длъжност заради започнало срещу него разследване за злоупотреби с общински средства.. 

Пречистените води от Пречиствателната станция, чрез системата от тръби и тласкатели на дълбокоморското заустване, се отвеждат навътре в морето на разстояние 2,5 км. По неведоми причини 45 метра от края на тръбопровода за дълбокоморско заустване се е откъснала преди дни и се озовава на созополския бряг.

От Община Созопол поясняват, че е направено обследване от водолази на мястото на откъсналата се тръба . Подготвят се експертизи от строителния надзор и други институции. Самото парче от тръбопровода вече е изнесено от плажа от фирмата изпълнител на проекта, която ще трябва за своя сметка да възстанови тръбата, тъй като извършените строителни дейности са все още е в гаранция.

​Изпълнител на проекта е Главболгарстрой. Компанията обаче е използвала фирми подизпълнители за отделните дейности.

От общинската администрация в Созопол успокояват, че няма риск от екологична катастрофа, тъй като в морето през тази тръба се заустват вече пречистени води, а пречиствателната станция работи нормално и край нея непрекъснато се правят замервания на чистотата на водата, която е в норма. 


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки