In memoriam: Спомина се народната певица Мария Митова


In memoriam: Спомина се народната певица Мария Митова
27 Януари 2020, Понеделник


Тя бе от първите жени, дръзнали да делят мегдан с мъжете бабугери в петричкото село Коларово

Автор: Коларово прес

Фолклорната емблема на петричкото село Коларово Мария Вангелова Митова се спомина в 82-та година от живота си.

Мария Митова е личност, ангажирана с безбройни фолклорни коларовски каузи. Била е втори вокал на легендарния фолклорен ансамбъл „Подгорие“ и неговата женска певческа група „Коларките“, които през 70-те и 80-те години на миналия век са завоювали наградни признания за песенното наследство на село Коларово от общинските регионални и фолклорни събори „Подгорие“, „Пирин пее“, „Копривщица“ и „Рожен“.

„Тия трите са готови за „Мистерия на българските гласове“ – възкликва фолклористът и етномузиколог проф. Манол Тодоров на фолклорния събор „Пирин пее `85“ след като чува песента „Дотекла е Сава и Морава“ в изпълнение на „Коларките“ с изведените вокали на Мария Митова, Венда Паскалева, Яна Тилкова и Зорка Бишева.

След разчупването на традицията бабугерите в Сурва да са само мъже, Мария Митова отново е сред първите жени, дръзнали да делят мегдан с мъжете. Тя е и първата жена в Подгорието и Коларово, преборила по-силния пол и завоювала приза „Царица на ракията“ на традиционния празник Трифон Зарезан на 1 февруари 2009 г.

Ревностната родолюбка Мария Митова не е стояла настрана и от актуалните, културноисторически и социални каузи на село Коларово. Тя обикаля селото и събира парични дарения за съграждането на сегашния паметник на Апостола на Свободата Васил Левски, който е и патрон на селското училище. За закупуването на нови носии за песенните й наследнички в „Коларките", за подпомагане на борещите се с коварни болести коларовлии.

Цели 16 години Мария Митова се превъплъщава и в образа на засмяната, но и своенравна старица Баба Марта. Заделя от пенсийката си, купува конци и мъниста и сама заплита мартениците, които раздава в местното училище, детската градина, кметството, читалището, магазини и кафенета и всеки срещнат по пътя.

„Баба Мара беше личност и то онези ярки личности, които в днешно време са дефицит, и то не само за Коларово“ – сподели енорийският свещеник на село Коларово отец Павел Милушев.

„Пораснах, живях и остарях с нейната любов за нашето народно творчество, любов която ще липсва на всички. А лично на мен ще ми липсва и физически, защото от утре вече няма да минава покрай дома ми и да се поздравим.“ – прочувствено споделя дългогодишният председател на местното читалище „Яне Сандански“ Иван Чанков.


В категории: Новини , Фолклор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки