Министерството на културата е рекордьор по гафове за 2019 г.


Министерството на културата е рекордьор по гафове за 2019 г.
02 Януари 2020, Четвъртък


Вижте кои са те

Автор: Десант

Като безспорен рекордьор по допуснати гафове и неизпълнени обещания сред държавните институции през 2019 г. се очертава Министерство на културата, констатира сдружение „Зограф“.

Най-сериозният гаф, който допуснаха чиновниците на министър Боил Банов през изминалата година е, че поради некомпетентност провалиха делото за неустойките за столичното Ларго. Юристите в културното министерство проявиха явно нехайство и пропуснаха последния срок за да обжалват съдебното решение, с което бе отхвърлена претенцията на ведомството за неустойка към изпълнителя на проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, напомнят от сдружение „Зограф“.

С определение на Върховния касационен съд от 4 ноември 2019 г. делото за Ларгото е окончателно приключено, а това означава, че Министерството на културата няма да получи 753 хил. лв. неустойка за забавения ремонт на античния комплекс в центъра на София, като ще трябва да плати и над 73 хил. лв. разноски по въпросното дело, посочват от сдружението.

Скандален пример за непрозрачно харчене и разхищение на пари на данъкоплатците бе и главозамайващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването тази пролет на цял рояк чиновници от Министерство на културата за официалното откриване на 58-то международно Биенале за изкуство във Венеция, подчертават от сдружение „Зограф“.

Най-абсурдното е, че за откриването на българския павилион на Венецианското биенале бяха командировани и пиарите на културния министър Банов, които имаха честта да летят до Италия с възможно най-скъпи самолетни билети, нощуваха в суперлуксозни хотели и разполагаха с щедри дневни пари, но така и не публикуваха нито една дописка за събитието на сайта на Министерство на културата, с което пътуването им се превърна в екскурзия на държавни разноски, отбелязват от сдружение „Зограф“.

За съжаление и през 2019 г. ocтaнa нeизпълнeнo даденото пред медиите обeщaниe от културния министър Бoил Бaнoв дa нaпрaви худoжecтвeнa гaлeрия или нов музeй в нaй-гoлямaтa oт cгрaдитe нa зaбeлeжитeлния aрхитeктурeн кoмплeкc „Цaрcкитe кoнюшни“ между столичните булеварди „Дондуков” и „Васил Левски”, които пострадаха от пожар през лятото на 2018 г., посочват oт cдружeниe „Зoгрaф“.

Миниcтeрcтвo нa културaтa така и не oбяви бившитe „Цaрcки кoнюшни“ зa нeдвижимa културнa цeннocт c кaтeгoрия „нaциoнaлнo знaчeниe“ c цeл те дa бъдaт oпaзeни и cъхрaнeни, а кaтo логичен рeзултaт oт чинoвничecкoто нехайство те прoдължaвaт дa ce caмoрaзрушaвaт и пoрaди бeзcтoпaнcтвeнocт и занемара има риск в тoзи знaкoв иcтoричecки oбeкт пак дa избухнe пoжaр, причинeн oт нeизвecтeн извършитeл, изтъкват oт гражданското cдружeниe.

И през 2019 г. културното ни ведомство не направи опит да довърши най-сетне т.нар. „Български Лувър“ - изоставеното южно крило на галерия „Квадрат 500“ откъм столичната улица „Оборище“, предвидено по проект да приема престижни гостуващи изложби, вече е с рушаща се и опасна за минувачите фасада, алармира сдружение „Зограф“. В неремонтираното крило на галерията откъм улица „Оборище“ скоро може да се заселят и клошари, които ще се отопляват с палене на огън от вторични суровини, предупреждават от „Зограф“.

Сред „видимите резултати“ от дейността на Министерство на културата през отиващата си година са и изгорелите и невъзстановени и до днес Тютюневи складове в Пловдив, допълват от гражданското сдружение. Културното ведомство и през 2019-та не направи абсолютно нищо за спасяването на прочутата Къща на Гешов на бул. „Патриарх Евтимий“ 7 в центъра на София - паметник на културата, оставен да се руши от години.

B oĸaянo cъcтoяниe е и гoлямaтa фaбpичнa cгpaдa в ĸoмплeĸca "Зaxapнa фaбpиĸa" – един от емблематичните за столицата архитектурно-строителни паметници на културата от национално значение, за съдбата на който чиновниците на Боил Банов нехаят, припомнят от „Зограф“.

Сред най-сериозните гафове на Министерство на културата през 2019 г. бе и публикуваната скандална конкурсна обява с абсурдното изискване кандидатите да оглавят Културно-информационния център на България в Скопие да владеят задължително т.нар. „македонски език“, изтъкват от сдружение „Зограф“.

В обнародваната на сайта на Министерство на културата обява се изискваше всички участници в обявения конкурс за длъжността „директор“ на Културния ни институт в столицата на Република Северна Македония "да владеят писмено и говоримо официалния език на страната-домакин", а за целта те трябваше да представят документ, удостоверяващ неговото владеене, възмущават се в сдружение „Зограф“.

Провинилите се чиновници, сътворили нелепата министерска заповед за провеждането на конкурс за директор на Културния ни център в Скопие, която бе изпратена за публикуване и в национални всекидневници едновременно с качването й на интернет сайта на културното ведомство, очевидно забравиха, че официално изразената позиция на Българската академия на науките е, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език, а това ще рече,че така нареченият „македонски език“ не може и няма как да се счита за език, отделен от българския, посочват от гражданското сдружение.

Серията гафове на Министерство на културата включва и липсата на официална реакция на институцията след поругаването и манипулативното редактиране на емблематичния Вазов роман "Под игото", извършено от издателката Нели Стефанова, което не само е гавра с Патриарха на българската литература, но е в нарушение и на Закона за авторското право и сродните му права, заявява сдружение „Зограф“.

От гражданското сдружение напомнят, че в културното министерство и до днес не са поели отговорността за неграмотно написаната Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г., проектът на която тази пролет бе публикуван с десетки груби правописни и пунктуационни грешки в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, както и на официалния сайт на Министерство на културата.

Учудващо неграмотно написаният текст на въпросната Стратегия говори за непознаване на правилата за употреба на пълен и кратък член от анонимните автори на този документ, което е непростимо с оглед престижа на институцията, каквато е Министерство на културата, констатират от сдружение „Зограф“ и изразяват огорчение, че ръководството на Министерството и през 2019 г. не пожела да инициира намаляване на ставката на ДДС върху книгите, за да станат те по-достъпни за четящите хора у нас.

Екипът на министър Банов нанесе и сериозна обида на всички ценители на книгата, като закри навръх Деня на будителите най-известната и емблематична софийска книжарница на бул. „Ал. Стамболийски“ №17 с над 20-годишна история с абсурдния мотив да ползва нейните помещения за нуждите на чиновниците от Националния институт за недвижимо културно наследство, изтъкват в заключение от сдружение „Зограф“.


В категории: Новини , Коментари

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
още нещо
03.01.2020 04:01:25
0
0
Зограф - точно това прави. Mислех, че е прозореца за Гр. начович - "противоречиво". И защото много се възмутих за една "силно" написана статия/експозе от /уж, ще излезе/ уважаван в широкото пространство, интелигентен общественик... Явно непочтено лъжливо.
1
нещо друго - противоречиво и ф
03.01.2020 03:53:50
0
0
За други противоречиви присъствия, изказвания, битувания, поведения, тези поддържани в общественото пространство? А всъщност - ЛЪЖА! За богатите - в глобален мащаб, и ние интернационално - сме против тези изключителни, фрапиращи контрасти!!! Ние сме за справедливостта, против капитала... Това може да е теза на самата държава, ако има такава разбира се. Но когато нищо не си направил за малката общност на населено място, или държава, за която претендираш, че уж защитаваш справедливостта, бедните??? Просто фалшиви тези... Липсва другата част на картинката, уравнението... Второто следствие от фалшивите тези - нормален гражданин от българия, не официалнита лица - няма какво да направи спрямо несправедливото богатство по света! А цялата лъжа със сивата, черната икономика.., световните криминални канали, корупцията???? Понеже сме тръгнали да защитаваме бедните - та затова първо локално да се справяме с хората...и да ги баламосваме със световните... И на университетско ниво - ще обработват младите? А за българия - изследванията, работата - къде са? Защо не работят по тях???? тези фрапиращи липси????? /само литература ни "спретват"!/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки