Отварят в НИМ ателие "Софийски шевици"


Отварят в НИМ ателие "Софийски шевици"
11 Декември 2019, Сряда


Ще бъде представено автентичното везмо в Софийско, както и с нови, изработени от членове на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, както и елементи от софийската носия

Автор: Десант

Националният исторически музей (НИМ) организира ателие на тема „Софийска шевица”. Ателието е от поредицата, предвидени по проект „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията”, финансиран от Национален фонд „Култура”.

Проектът представя българската везбена традиция, нейното запазване, жизненост и предаване между поколенията. Неговата насоченост е запознаването на публиката с няколко типа регионални шевици чрез привличане на активно работещи в момента везачки, които да покажат запазените знания и умения.

В рамките на проекта ще се проследи как традицията преминава в новото време – техниката на изработка, все по-засиленото търсене на смисъла и символа на шевицата от тези, които я изработват.

Чрез включване на живи носители на традицията от различни региони на страната, в съчетание с най-добрите образци от богатата колекция на НИМ, ще се създадат нови възможности за възприемане, осмисляне, опазване и популяризиране на културното (материално и нематериално) наследство.

Ателието „Софийска шевица” ще се проведе с участието на Антоанета Толтукова и Величка Георгиева от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София. Те ще разкажат за софийските шевици и ще покажат характерните бодове и орнаментика.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с автентични материали от фондовете на Националния исторически музей. Ще бъде представено автентичното везмо в Софийско, както и с нови, изработени от майсторките от Задругата, елементи от софийската носия.

Заповядайте в залата на Възрожденското училище, на 3-ти етаж в НИМ, 14 декември 2019 г. (събота), между 10.30 и 15 часа, за да вземете участие в ателието.

Няма такса за участие, а входът за ателието е с билет за музея.

През ноември в музея се състоя първото ателие от поредицата - „Капански шевици”, в което бе представена капанската везбена традиция, част от която е капането (черната шевица на капанците).


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки