Мерки за сигурност: Посолството ни в Сана временно прекратява дейност


Мерки за сигурност: Посолството ни в Сана временно прекратява дейност
11 Декември 2019, Сряда


Причината е ситуацията на несигурност в Република Йемен

Автор: Десант

Правителството прие решение за временно прекратяване на дейността на Посолството на Република България в Сана, Република Йемен от 1 януари 2020 г.

Ситуацията на несигурност в Република Йемен затрудняват дейността на посолството, съобщават от правителствения пресцентър. Решението за временно затваряне на посолството в Сана ще позволи да бъдат спестени бюджетни средства за административни разходи.

Дейността на посолството ни в Република Йемен ще може да бъде възобновена, след като обстановката по сигурността в йеменската столица се нормализира.

Йемен, считана дълго време за най-бедната страна на Арабския полуостров, затъна във война, след като бунтовниците хуси превзеха столицата Сана в края на 2014 г. На практика от 5 години държавата е в условията на гражданска война.

Воената коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, започна интензивна офанзива месеци по-късно, за да подкрепи международно признатото правителство на Абедрабо Мансур Хади срещу подкрепяните от Иран въстаници. Поради това при боевете загинаха десетки хиляди, повечето от които цивилни, а Йемен се изправи на ръба на глада.

Конфликтът също така разсели милиони и е оставил повече от две трети от населението, нуждаещо се от помощ. По-рано от ООН определиха ситуацията в Йемен като най-лошата хуманитарна катастрофа в света.

Напрежението отново ескалира през август тази година, след като сепаратистки милиции превзеха ключовото пристанище Арден. Враждебността срещу войските на Арабската коалиция нарастна.

Преди два дни премиерът на Судан заяви, че Хартум е намалил броя на войските си в Йемен от 15 000 на 5000 души. По този начин се дава сигнал, че африканската страна се изтегля от конфликт, който не може да бъде разрешен чрез военна намеса.

Абдала Хамдок, който оглави цивилно правителство, сформирано през септември в рамките на споразумение за споделяне на властта с военните, след като то свали дългосрочния лидер Омар ал Башир, даде подробности за броя на войниците в Йемен за първи път от завръщането си от преговори във Вашингтон.

Суданските войски са разположени като част от алианса, ръководен от Саудитска Арабия, който през 2015 г. се намеси в Йемен срещу движението хути, което контролира столицата Сана.

"По отношение на Йемен казахме, че няма военно решение и трябва да има политическо решение", каза Хамдок пред журналисти на брифинг след пътуването си във Вашингтон.

Имаше спекулации, че Судан ще намали числеността си на войските, след като през юни Обединените арабски емирства (ОАЕ) заявиха, че са намалили военното си присъствие в Йемен, а по-късно изтеглят войски от южното пристанище Аден, припомня "Ройтерс".

Разместването на суданските войски в Йемен също беше критикувано от някои политически групировки.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки