Малкият Рим в Тракия гостува в Акве калиде


Малкият Рим в Тракия гостува в Акве калиде
10 Декември 2019, Вторник


Любопитна изложба представя елементи от военната екипировка на ветераните от VIII Августов легион, основали римската колония Деултум

Автор: Диана Славчева

Акве калиде е място с хилядолетна история, в което свои следи са оставили редица древни цивилизации и народи – траки, гърци, прабългари, римляни, готи, османци. Със съдействието на Общинския исторически музей в Средец в тукашния туристически комплекс е представена гостуваща изложба с любопитни експонати, намерени сред руините на близката римска колония Деултум, основана от ветераните на VIII Августов легион.

И двата обекта са свързани с минералните води, и в Акве калиде и в Деултум са функционирали минерални бани и това дава основание на музея в Средец и туристическия комплекс в бургаския квартал Ветрен да поставят началото на различни съвместни инициативи. Първата от тях е именно гостуваща изложба с артефакти от военната екипировка на деултумските римски ветерани.

В експозицията „Деултум - малкият Рим в Тракия" може да се видят балсамарии - съдове за благовонни масла, използвани за поддържане на личната хигиена на някогашните воини, оболи - бронзови монети, с които, според старите вярвания, покойникът трябвало да плати на лодкаря Харон, за да предеве душата му през рекаата Стикс към отвъдния свят; дървен меч и различни погребални дарове. 



Любопитен артефакт е малка стъкленица за събиране на сълзите на оплаквачите при погребението на римския воин. 

Те са открити от археолозите в римския некропол на колонията Деултум, локализиран през 2013 г. в землището на днешното село Дебелт край Бургас.

Ветераните са били полагани в гробовете с част от въоръжението си или от военния инвентар от времето на тяхната военна служба.

Така до нас е достигнал много добре запазен дървен меч на римски воин, който също е намерил място сред колекцията, изложена в Акве калиде. 

Друг интересен артефакт е т.нар. стригил - уред, с който римляните почиствали кожата си от използваните при масажите  и другите древни спа процедури етерични масла, преди да се потопят в басейните в минерална вода.

​Изложбата ще може да бъде разгледана в музея в Акве калиде до края на февруари 2020 г. 


В категории: Добри Вести , Античност , Архитектура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки