Защо е порочен изборът на ученик на годината в Бургас


Защо е порочен изборът на ученик на годината в Бургас
04 Декември 2019, Сряда


Всички номинирани деца са равностойни по успехи и всяко едно от тях заслужава приза. От общинската администрация обаче са решили, че е много оригинално да ги сблъскват в надпревара за събиране на гласове в сайта на общината

Автор: Севдалина Пенева

Община Бургас, която в колекцията си от различни награди през годините има и приз за най-прозрачно управление, показа нагледно как НЕ се прави честен и прозрачен избор. Ако не ставаше дума за най-уязвимата и крехка част от човечеството – децата ни, може би щях да махна с ръка и да кажа, всичката ни е такава в тая държава, че и конкурсите и те нагласени и манипулирани. И да подмина.

В случая обаче става дума точно за деца. И то, за талантливи деца, донесли на града ни куп отличия и медали от престижни международни състезания. Деца, с които би следвало да се гордеем, а не да се подиграваме.

На 25 ноември в сайта на Община Бургас се появи форма за онлайн гласуване за „Ученик на годината“. Кампанията се провежда за трета поредна година.

За тези, които не знаят, регламентът е следният. Бургаските училища излъчват най-заслужилите си възпитаници, които са се отличили през годината с най-много и с най-значими постижения. Имената се подават на общинската администрация, където експертен съвет от учители и общински служители подбират най-изявените.

Тази година избраните деца са общо 19, разделени в две възрастови групи – от 1 до 7 клас и от 8 до 12 клас, и в три категории - „Математика и природни науки“, „Изкуства“ и „Литература и хуманитарни науки“.

Всички те са равностойни по успехи и всяко едно от тях заслужава да бъде ученик на годината. От общинската администрация обаче са решили, че е много оригинално да ги сблъскват в надпревара за събиране на гласове в сайта на общината. Не компетентно жури да избере измежду тях, ами, образно казано, тълпата.

Така започна истерията. Седемдневен маратон по набавяне на гласове, в който се включиха приятели, близки, роднини, познати, че и дори непознати. Реално битката не беше кой е най-заслужилият ученик, а коя фамилия е най-многолюдна и има повече контакти и повече връзки с администратори на мощни групи във Фейсбук.

По регламент гласуването трябваше да приключи на 2 декември, точно в 12,00 ч.

Сутринта на същата дата в бургаска групата във Фейсбук, посещавана основно от жени, се появи пост от администраторката с призив членовете на тази група да гласуват за определено дете.

Което вече обезсмисля цялото начинание. Най-малкото бие по самочувствието и създава отрицателни емоции и огорчение у тези ученици, чиито близки не са чак толкова „разтропани“ и нямат близки администратори на фейсбук групи.    

И докато родителите и роднините бяха впрегнали всички сили, колеги, фирмени чатове и т.н. източници за добиване на гласове, децата възприемаха кофти урок от училището на живота – не е важно колко ще работиш, за да постигнеш нещо, а как да си набавиш гласове накрая, за да бъдеш номер едно.

Ако такава е била идеята на общината, значи мисията е изпълнена.

Пак казвам – това беше титаничен сблъсък на родителско-роднински амбиции. Тези, които разбраха за какво става въпрос, просто се отказаха още в началото. Това е видно от крайните резултати. 

Обръщам се към отдел „Образование и култура“ в общинската администрация (в коректността на учителите изобщо не се съмнявам, 100 процента съм сигурна, че те съвсем обективно са изготвили списъците съгласно регламента на Община Бургас) – моля ви, намерете друг начин за оценяване и поощрявяне на даровитите ни деца!

Медалите и отличията, които всяко едно от тях е донесло за любимия ни град, си имат своята тежка цена. Те струват безсънни нощи. Струват безкрайни съботи и недели, в които, вместо да играят с връстниците си, тези деца ходят на школи, уроци, състезания. Струват труд, огромно старание и дисциплина, на която много от нас, възрастните, не сме способни.

Не мисля, че като ги противопоставяме помежду им в директен сблъсък „кой сега е номер едно“, с това ще ги наградим за усилената им работа през годината. Не, само ще им набием в главите, че не трудът е на първо място, а връзките. А ние не искаме това, нали?

На 2 декември, три минути след 12,00 ч. гласуването в сайта на общината беше прекратено. Не в 12,00, както беше обявено предварително, а три минути след това. Изчезна обаче не само опцията за онлай гласуване, ами и цялата форма. Регламентът, условията, имената на участниците, както и резултатите от гласуването се изпариха. Те не са видими. Няма ги.

На 3 декември трябваше в същия сайт да бъдат обявени официално резултатите. Вместо това, от общината изпратиха до медиите съобщение, че този момент се отлага за 5 декември и имената щели да станат ясни по време на официална церемония. Било всъщност сложно да се определят, защото към онлайн гласовете се добавяли и някакви други, от „допитване“ до учители и ученици, правено неясно кога и как... Това в изчезналия регламент не беше споменато.

Тогава за какво беше онлайн гласуването? За да покажем на обществеността, че сме „прозрачни“? Или да правим трафик към сайта на общината? Друга причина не виждам.

Моля тези, от които зависи, да измислят друг начин даровитите ни деца да бъдат отличени!


В категории: Новини , Общини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Prometey
06.12.2019 12:59:04
0
0
Всеки избор е опорочен по различен начин, но целта е очевадна- за слепите....!Кадърните добрите -образованите -ученолюбивите -любознателните и.. др, българи свързани с духът -български , свързан с познанието (свързано с мисията на България в просветата и познанието, еосуетявана- обругавана- игнорирана -омаловажавана -пренебрегвана -Целта на ''масоните от гейският -ев -гейски -еврейски союз, е да смажат православието и познанието - налагайки ''западният - кръвосмесен -гейски начин на живот . Опорочават празниците ни -фолклорът -традициите езикът -литературата и културата ни...! Ев -гейският союз е порената зла участ за БЪЛГАРИЯ...!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки