Ще се сбъднат ли пророческите думи: „Голи са народите без книги"


Ще се сбъднат ли пророческите думи: „Голи са народите без книги"
02 Декември 2019, Понеделник


Въпреки обещанията на премиера, че ДДС върху печатните издания ще се премахне, той си остана абсурдните 20 процента

Автор: Огнян Стамболиев

Още през Х век Константин Преславски пише в своята прочута „Азбучна молитва” следните пророчески думи: „Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души!”.

Тъжната ирония е, че десетина века след изричането на тази мъдрост сме напът да останем без книги. А българите се славихме като едни от най-четящите и образованите народи в света!  У нас, както и в още няколко страни като Румъния, Куба и някогашен СССР  книгите бяха най-достъпни и с най-ниски цени в целия свят. А днес дори в богатите страни като Италия, Англия, Испания книгите са по-достъпни, отколкото у нас.  В съседна Румъния те са три пъти по-евтини, отколкото в нашите книжарници! 

Защо книгите поскъпнаха така драстично и вече са лукс за мнозина. Дори и в библиотеките и читалищата не може да се намерят добри заглавия, тъкй като те нямат пари за закупуването на нови книги, нит дори за вестници и списания.

Да, високи са цените на хартията и печата. Изключително високи (нерегулирани от държавата!) са и търговските отстъпки – книжарите, които продават книгите, вземат няколко пъти повече от издателите, писателите и преводачите, които ги създават.

Вината за този абсурд е преди всичко на държавата. И то най-вече на депутатите от ГЕРБ, които решиха, че  книгите у нас са лукс и „данъкът убиец”, както е известен 20-те процента ДДС за печатните издания – книги, учебници, помагала, остана непроменен! Въпреки обещание на премиера, но кой го е виждал Бойко Борисов да влезе в библиотека или в книжарница, та да се трогне от това безобразие?!

„По въпроса за книгите – отдавна го обмислям с Горанов – там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет (?!) и в този мандат се дадоха толкова пари за образование, че това е капчица в морето – данъка върху книгите", заяви наскоро премиерът. И думите му си останаха глас в пустиня.

Затова пък хазартните босове у нас, въпреки огромните си печалби, не плащат абсолютно никакъв данък, а в областта на туризма (един печеливш отрасъл!) ставката е едва 9 на сто!

Ето и една справка какъв е данъкът върху книгите в Европа: Англия и Ирландия – 0%, Люксембург – 3%, Италия и Испания – 4%, Румъния, Хърватия, Кипър, Малта – 5%, Гърция, Швеция, Холандия и Португалия – 6%, Германия – 7%, Литва, Словения, Словакия – 9%, Австрия, Финландия, Латвия – 10%.... А в Анадола, в азиатска Турция – по нареждане на диктатора Ердоган – 0%!

Мисля, че коментарът тук е излишен. Резултатите са вече налице. Знаем ги всички: полуграмотни ученици и студенти, да не говорим за малцинствата.


В категории: Новини , Коментари

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
VAPROS
18.12.2019 13:50:28
0
0
CHE KOI NORMALEN BALGARIN VJRVA NA GOLITE OBESHTANIJ NA TOZI?!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки