Кулата на фаропазача в Бургас отваря врати на Никулден


Кулата на фаропазача в Бургас отваря врати на Никулден
Снимка: gotoburgas.com
25 Ноември 2019, Понеделник


Някогашното охранително съоръжение на бургаското пристанище днес е превърнато в посетителски център

Автор: Десант

На Никулден, в деня, в който Бургас чества своя празник, официално ще бъде открита най-новата атракция в морския град - Кулата на фаропазача.

Това е някогашната охранителна кула на тукашното пристанище, която е построена още при изграждането му. Та извисява снага на мястото, където е бил историческият вход на пристанище Бургас след откриването му през 1903 г., на метри от началото на вълноломната стена.

В района пред нея първоначално са се изливали изкуствените блокове, необходими за строителството на порта, а през 1904 г. започва изграждането на металната ограда, която стига до Кулата на фаропазача.

Тя е реконструирана и превърната в посетителски център като продължение на плана за отварянето на града към морето, който започна с откриването на Зоната за обществен достъп през 2014 г.

На първия етаж са подредени пана със стари снимки, свързани с историята на пристанището - строителството, преобразяването на емблематичния бургаски фар, както и фотоси, посветени на връзката на града и порта.

Изложени са и 4 автентични сребърни стъклени плаки с негативи на снимки, правени на пристанището от художника Петко Задгорски. Те са дарени от сина му Велин Задгорски, уточняват от gotoburgas.com.

В залата на втория етаж са изложени чертежи, използвани при строителството на бургаското пристанище. Те от периода 1895 г. – 1912 г. и са част от архива на порта. Един от тях - „План на пристанище Бургас” е от 1895 г. с автор инж. Адолф Герард (Жерар), главен архитект и главен инженер на пристанище Марсилия във Франция.

В експозицията са включени още: автентичен кош за товари със самар, който са използвали докерите в първите години след откриването на пристанището, както и котви на кораби от различни периоди, открити в Бургаския залив.

Входът ще е безплатен, а посещенията ще се извършват след предварителна заявка на телефон: 056 / 822 111.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки