Със сабя френгия, с пушка бойлия...


Със сабя френгия, с пушка бойлия...
Снимка: РЕМ-Пловдив
21 Ноември 2019, Четвъртък


Изложбата със старинни огнестрелни и хладни оръжия на Регионалния етнографски музей в Пловдив ще може да се разгледа до края на ноември

Автор: Десант

Пловдив е един от най-големите занаятчийски центрове през епохата на Възраждането, който е прочут и със занаяти като тюфекчийство (пушкарство), бучакчийство (ножарство), абаджийство, и др. Все дейности, свързани пряко с войската и нуждите на империята.

Във фонда на Регионалния етнографски музей (РЕМ) в Града под тепетата се съхраняват старинни оръжия, които са истински произведения на изкуството и гордост за занаята.

В експозицията са включени богато украсени пищови и пушки кремъклии – бойлии, шишанета, арнаутки, както и различни видове хладни оръжия – ятаган, килидж, шамшир и сабя.

Сред атрактивните експонати на РЕМ – Пловдив е двуцевна ловна пушка и снаражението й, изработена от известния чешки майстор А. В. Лебед (Прага), 1850 г. 

Всички експонати са богато украсени със седеф, корали, полускъпоценни камъни, метални розети, мотиви и надписи от благородни метали. Често последната дума за украсата на оръжията – огнестрелни или хладни, са имали златари и гравьори.

Символите пък ни показват една невероятна смесица между флоралните елементи от Ориента, бароковите изблици от Европа и животинските образи, познати от Античността и Средновековието по българските земи. С право този стил се определя като „балкански барок“ – разпознаваем и индивидуален.

Всички тези емблематични образци на старинно оръжие може да се видят в изложбата „Със сабя френгия, с пушка бойлия...“, която бе открита през септември и ще може да се разгледа до края на ноември в залите на РЕМ-Пловдив. 

Екипът на музея, разположен в изящната възрожденска Куюмджиева къща в Стария град, си е поставил за цел да накара посетителя да преосмисли досегашното възприемане на оръжието като символ на господство и власт и да го види като апотропей (пазител) на притежателя му и заобикалящите го. То е скъпа и естетически издържана вещ, която показва социалното положение и статус на неговия собственик, като не всеки е можел да си позволи поръчка на такова оръжие.

Изобразените зооморфни и митични персонажи са натоварени с различни послания за земния и небесния свят, свързани с вярата в безсмъртието на душата. Често чрез изображението се пожелават качествата на пресъздадения образ или се изписват предпазни заклинателни формули, които да отклоняват по магичен път нещастието.


В категории: Новини , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки