Асеновградчани събират пари, за да купят последния функциониращ файтон в града си


Асеновградчани събират пари, за да купят последния функциониращ файтон в града си
Снимки: Фейсбук и Интернет
19 Ноември 2019, Вторник


Те смятат да предоставят реликвата за музеен експонат

Автор: Диана Славчева

Преди броени дни писателят Никола Филипов алармира във „Фейсбук", че последният асеновградски файтон е обявен за продажба. В своята публикация в социалната мрежа той сподели, че би могло реликвата да бъде откупена за музеен експонат и изложена под навес някъде край Етнографската къща, край Старинното училище или на друго подходящо място.

„В музея на Лондон има поредица от различни файтони и стари коли, които са ползвани в последните векове, а този е по-красив от тях" - изтъква Никола Филипов, който прекарва голяма част от времето си в британската столица.

Нещо повече - писателят смята, че ще е добре файтонът да не бъде само статичен музеен експонат, а да бъде извеждан в центъра, когато през май се чества празникът на Асеновград или по други поводи. И отново дава пример от Лондон - с кралската карета, изложена в Лондонския музей,  Нейно величество кралицата отива до Парламента за откриване първата му сесия. „Това се наблюдава с интерес от гражданите и туристите и е написано на табелка край експоната в музея, където стои целогодишно" - уточнява Филипов.



Неговият апел за спасяването на последния напълно запазен и функциониращ файтон в Асеновград предизвика оживени коментари в социалната мрежа. Появиха се хора, които са готови да дадат по 100, 500 и дори 1000 лева (като самият Никола Филипов) за откупуването на старинната карета. 



Каузата намери подкрепа от доста асеновградчани и в крайна сметка продажбата на файтона бе спряна. 

Остава да се проучи въпроса дали историческата емблематична за Асеновград ценност ще бъде одобрена за музеен експонат и съответно са й се намери подходящо място. 



Никола Филипов има горчив опит с уреждането на такива подробности. Вече две години той съхранява в пловдивския си апартамент откупените експонати за манастирския музей в светата обител „Св. Кирик и Юлита" в асеновградския квартал Горни Воден - царски орден, кожената чанта на архиепископа, дневник от края на XIX век, архив на Богословското училище, албуми със снимки и др. Но владиката така и все още не определя помещение за бъдещия музей.


В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки