Навършват се 75 години от убийството на „щуреца" Райко Алексиев


Навършват се 75 години от убийството на „щуреца" Райко Алексиев
18 Ноември 2019, Понеделник


Забранен след 9 септември и реабилитиран днес, фейлетоните и карикатурите на този талантлив наш творец продължават да разсмиват със своя свеж хумор

Автор: Атанас Коев

На 18 ноември се навършват 75 години от жестокото убийство от комунистите на видния български писател, художник и журналист Райко Алексиев, оставил трайна диря в културния живот на България в периода от 20-те до 40-те години на ХХ век.

Жизненият път на този талантлив българин започва от Татар Пазарджик (дн. Пазарджик) на 7 март 1893 г. Първоначално момчето учи в местното училище, след което се записва да следва в Историко-филологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като същевременно става и извънреден студент в Художествената академия.

Когато се дипломира, заминава за чужбина, където учи последователно живопис в Германия, Австрия и Италия при изтъкнати майстори на четката.

Завърнал се в родината си, Райко Алексиев на няколко пъти е избиран за председател на Съюза на дружествата на художниците в България.  Изявява се и като писател, а литературните му творби са главно в областта на сатирата. Сред тях се открояват „Душеспасителна книжица“, „Жалостиви случки“, „Генчо Завалията“, „Клюката“, „Хумористична история на българите“.

Заради своята остра сатира при тоталитарния режим книгите му са забранени и днес българският читател с любопитство ги преоткрива наново.

През 1925 г. пазарджишкият самобитен творец режисира филма „Коварната принцеса Турандот“, където изпълнява и една от главните роли.



Журналистическата дейност на Райко Алексиев започва още в началото на ХХ век, когато сътрудничи активно на вестник „Българан“ и участва в неговото списване. През 1932 г. той започва да издава вестник „Щурец“, който постепенно се налага като едно от най-популярните хумористични издания у нас. В него се публикуват сатира, разкази, фейлетони, карикатури, пътеписи, като изданието в по-голямата си част се списва и илюстрира с карикатури и рисунки лично от редактора издател.



Негови сътрудници са изявени наши писатели и художници от този период, като Илия Бешков, Стоян Венев, Ангел Каралийчев, Тома Измирлиев, Елин Пелин, Никола Ракитин, Димитър Подързачов, Ст. Л. Костов и много други български творци.

Във вестник „Щурец“, Райко Алексиев публикува свои карикатури, насочени срещу „бащата на народите“ Йосиф Сталин. Заради тях впоследствие той заплаща с живота си, тъй като те са трън в очите на Отечественофронтовската власт.

Изданието спира да излиза на 30 юни 1944 г. За него историкът Христо Огнянов отбелязва: „Цели 12 година той разсмиваше българските граждани, като допадаше не само на средния гражданин за когото беше предназначен, но и на по-взискателните читатели“.



За разказите и фейлетоните на Райко Алексиев излизали през 30-те и 40 те години на ХХ век е характерна забавната битово-анекдотична ситуация. Авторът си служи с постоянни герои-типове, някои от които стават нарицателни сред народа: Генчо Завалията – преследван от непрекъснати злополучия нещастник, Гуньо Гъсков – глуповат, но оправен младеж, Нане Гето – шоп одумник, отец Тарапонтий – практичен духовник и др.

Заради своите сатирични фейлетони и карикатури Алексиев става една от първите жертви на установяващия се комунистически режим в България. Арестуван веднага след 9 септември 1944 г., той е подложен на нечовешки мъчения и издевателства от органите на Народната милиция. След като е пребит до смърт в ареста, умира от раните си на 18 ноември 1944 г.

Няколко месеца след смъртта му е разигран абсурден съдебен фарс – т. нар „Втори народен съд“, създаден специално за съдене на журналисти, писатели и интелектуалци, обявени за „отсъстващи или починали“. Видният пазарджиклия е обвинен в „антисъветска и прогерманска дейност“, като целта е да се конфискува имуществото му. Дори шевролетът на покойния творец става обект на съдебни апетити.

След падането на комунистическия режим у нас Райко Алексиев е реабилитиран посмъртно по инициатива на съпругата му Весела Алексиева и група български интелектуалци. На негово име е основана фондация за подпомагане развитието на хумористичната литература и на карикатурните жанрове у нас.

И днес, въпреки изминалите десетилетия разказите, фейлетоните и карикатурите на този талантлив наш творец продължават да разсмиват със своя свеж хумор, така както са предизвиквали смях и размисъл сред някогашните си читатели.


В категории: Новини , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки