Близо 10 процента от българите страдат от диабет


Близо 10 процента от българите страдат от диабет
14 Ноември 2019, Четвъртък


Според статистиката над 500 000 души живеят в България с диагностициран захарен диабет. Други 150 000 имат това заболяване, без да знаят и следователно не се лекуват

Автор: Светлана Николова

Всяка година вследствие на диабет в България умират над 8000 души. Този брой би бил много по-голям, ако се отчитат смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета. Данните са на Международната Диабетна Федерация.

Според статистиката над 500 000 души живеят в България с диагностициран захарен диабет. Други 150 000 имат това заболяване, без да знаят и следователно не се лекуват.

Едно от най-тежките и най-страшните усложнения при закъснялото лечение е диабетната полиневропатия. Тя засяга целия организъм, но сред тежките проявления може би на първо място е така нареченото диабетно стъпало.

Състоянието се причинява от комплексни съдово – нервни изменения във връзка с диабета, които в крайна сметка могат да доведат до загуба на единия или на двата крайника. От всички тежки усложнения, които диабетът дава, най-сериозното е диабетното стъпало. На всеки 20 сек. в света бива ампутиран един крайник поради тази причина.

„За съжаление пациентите пристигат при нас с тежки инфекции, гангрени. И ние не можем да направим нищо, освен да изрязваме, т.е. да осакатяваме тези пациенти. Категорично не трябва да се стига до това! Правилният момент е всеки новодиагностициран диабетик тип 2 над 45 години задължително да мине на консултация при съдов хирург възможно най-бързо“, съветва доц д-р Валентин Василев, началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ - Бургас.

Иванка Йорданова е на 64 години, от Бургас. Тя е пример за това как ненавреме започнало лечение води до тежки усложнения. В нейния случай – именно до диабетно стъпало.

Жената е изгубила дълго време в лутане между различни специалисти, всеки от които е предписвал лечение в неговата си област, но никой не е направил цялостна картина на състоянието й. Тя сама се е опитвала да се лекува с билки и да прилага рецепти от народната медицина, но това още повече е задълбочило проблема й.

Болните от диабет в Бургас не са сами в страданието си.

От 25 години за правата им в морския град се бори Регионалното сдружение с нестопанска цел "Диабетни грижи". В основата му е Радка Жекова, която е помогнала на много хора, помага в момента и на Иванка Йорданова.



Една от редовните посетителки в диабетния център е Янка Крумова, на 71 години. Тя е живото доказателство, че когато правилното лечение се съчетава със здравословен начин на живот, човек може да се отърве от страданията си и да се чувства добре.

Казва, че не пропуска ден, в който да си направи дълга разходка. Движението е най-важният фактор за предотвратяване на тежките усложнения от диабета, категорични са и лекарите.

Освен това, Янка е изхвърлила от менюто си всички тестени и пържени изделия, не яде и мазна храна. Не прекалява и с месото. Нужните за тялото протеини си набавя от боба и лещата, например. Стриктно следи зеленчуците да присъстват във всяко хранене, а вместо сладкиши и шоколади хапва по малко плодове. Начинът на живот, на хранене и на движение е причината да не е стигнала инсулин на инжекции, взима само таблетки за регулиране на кръвната захар през устата.

Захарният диабет е метаболитно заболяване,

характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол.

Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

Високите нива на кръвната захар може да увредят очите, бъбреците, нервите и големите кръвоносни съдове и да предизвикат усложнения, като загуба на зрение, ампутации и бъбречна недостатъчност. Захарният диабет тип 1 съкращава очакваната продължителност на живот с 15 години, а при захарен диабет тип 2 – с 5 до 10 години.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки