Щъркели ще прекарат зимата край Бургас


Щъркели ще прекарат зимата край Бургас
Снимка: Светослав Стойнов
12 Ноември 2019, Вторник


Те обитават района между село Братово и бургаския квартал Долно Езерово

Автор: Яна Славянска

Още в края на август многочислени щъркелови ята стегнаха редиците си и отлетяха от България към топлите страни, където традиционно прекарват зимата.  Наш екип обаче остана изненадан да види в нивите с покълнали вече насаждения от рапица между село Братово и бургаския квартал Долно Езерово, в средата на ноември все още да се разхождат щъркели.

Наоколо има доста мочурливи места, което очевидно прави районът доста привлекателен за предвестниците на пролетта. Но това ли е причината те да се чувстват като у дома си в разгарата на есента, когато вече не трябва да са тук?!

Биологът Божана Рибарова-Ходулова от Природонаучния музей в Бургас е на мнение, че в случая става въпрос за стари и болни екземпляри, които най-вероятно не са имали възможност да осъществят дългия прелет до Африка и са останали да зимуват у нас. 

Най-често те се установяват около места, където лесно се намира храна - мочурливи места, бунища и т.н., за да могат да оцелеят и преживеят зимата. Доколкото това е възможно, разбира се...

Остава да се надяваме, че бургаската зима ще бъде мека, както обещават синоптиците, така че щъркелите в Братово да преживеят безпроблемно несгодите на студения сезон, докато отново по нашите ширини не се настани пролетта.


В категории: Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки