Всеки новодиагностициран диабетик задължително трябва да посети съдов хирург


Всеки новодиагностициран диабетик задължително трябва да посети съдов хирург
12 Ноември 2019, Вторник


Доц. д-р Валентин Василев предупреждава, че неглижирането на собственото здраве води до ранни ампутации

Автор: Десант

Всеки новодиагностициран диабетик над 45-годишна възраст задължително трябва да посети съдов хирург. Диабетът уврежда съдовете, има невидими промени, които протичат без симптоми, затова квалифицираният преглед е необходим, съветва доц. д-р Валентин Василев, началник Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ Бургас. Тук най-често попадат диабетици с вече усложнено диабетно стъпало, неправилно лекувани и късно насочени.

„Още в доболничната помощ диабетиците съвсем неправилно се насочват към определени лекари и струкури, които  нямат никакъв опит в лечението на диабетното стъпало. Говорим за частни болници и общи хирургии. Усвояват се клинични пътеки, а пациентът още недоизлекуван се изпраща на следващото място. Самите диабетици също нямат знанието как трябва да се лекуват“, посочва специалистът.

Повече от половината диабетици развиват диабетно стъпало – усложнение, което засяга стъпалата, води до тяхната нечувствителност, изтръпване, слабо оросяване, поява на рани, а впоследствие – гангрени, флегмони. В най-тежките случаи се стига до ампутации. Прегледът е необходим още преди появата на каквито и да е било проблеми със стъпалата, защото измененията на съдовете не се виждат с просто око.

„За съжаление пациентите пристигат при нас с тежки инфекции, гангрени. И ние не можем да направим нищо, освен да изрязваме, т.е. да осакатяваме тези пациенти. Категорично не трябва да се стига до това! Правилният момент е всеки новодиагностициран диабетик тип 2 над 45 години задължително да мине на консултация при съдов хирург възможно най-бързо.

Често тези хора нямат никаква самодисциплина – те не живеят с мисълта, че са болни, не пазят диета, не обръщат внимание на хигиената на долните си краници, не следят кръвната захар. Парадоксът е, че именно заможни и успели хора са най-недисциплинираните диабетици“, споделя наблюденията си доц. Василев и предупреждава, че неглижирането на собственото здраве води до ранни ампутации, които могат да бъдат избегнати.

На 14 ноември по инициатива на Международната диабетна асоциация се отбелязва Световният ден за борба с диабета. Тази година посланията са насочени към семействата и влиянието на болестта върху живота не само на болния, а и на неговите близки.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки