Каква е била селищната и пътна мрежа в Източна Странджа през Късната Античност


Каква е била селищната и пътна мрежа в Източна Странджа през Късната Античност
Снимка: РИМ-Бургас
05 Ноември 2019, Вторник


Бургаският археолог Йото Йотов ще представи наблюдения и интерпретации в лекция по темата

Автор: Десант

Бургаският археолог Йото Йотов ще представи наблюдения и интерпретации върху историята и археологията на Източна Странджа през Късната Античност и Средновековието.

Поради много по-слабата степен на проученост, акцентът на изследването е върху вътрешността на Източна Странджа, чието историческо минало все още остава слабо изследвано, така че всеки опит за изясняването му е съществен и би могъл да бъде полезен за бъдещи проучвания.

Темата на лекцията - „Селищна и пътна мрежа в Източна Странджа през Късната Античност", се вписва в по-общото научно направление за регионални изследвания върху византийския свят и представлява частичен опит да бъде систематизиран и анализиран известният и достъпен археологически, нумизматичен и сфрагистичен материал, от който може да се добие представа за състоянието на селищната система и свързаната с нея пътна мрежа в Странджа в ранновизантийския период и Средновековието.

Традиционната лектория на Бургаския музей ще се проведе тази събота, 9 ноември, от 11:30 часа в Етнографската експозиция на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.


В категории: Новини , Античност , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки