Представят в София съкровищата от Велики Преслав


Представят в София съкровищата от Велики Преслав
31 Октомври 2019, Четвъртък


Акценти в изложбата са и преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители и други находки

Автор: Десант

Временна изложба „До портите на княжеския двор. Съкровища от Велики Преслав“, организирана от НАИМ при БАН в партньорство с Археологическия музей „Велики Преслав“ и Националния исторически музей ще бъде представена от 6 ноември 2019 г. до 26 януари 2020 г. в Националния археологически музей в столицата.

В експозицията ще бъдат показани най-представителните находки от периода на възход и величие на втората българска средновековна столица Велики Преслав. Основен акцент в нея е Преславското съкровище, открито през 1978 г. в м. Кастана, северозападно от Външния град на Велики Преслав.

През последните две години в рамките на международен научен проект, в който участват НАИМ при БАН, Археологическия музей „Велики Преслав“ и Римско-германския централен музей в Майнц (Германия), е направено ново техническо и технологично проучване, стилов анализ на съкровището, като е осъществено ново почистване и реконсервация на всички предмети.

Изложбата ще покаже и откритото през 1972 г., в каменен тайник в Дворцовия комплекс на Велики Преслав, съкровище от XIII в.

Други акценти в нея са преславската рисувана белоглинена керамика, печатите на владетелите и на висшите административни служители, находки, продукт на средновековната металопластика, ювелирство, обработка на кост, производство на керамика, обработка на камък и др.

Изложбата се посвещава се на 150-годишнината от основаването на Българската академия на науките.


В категории: Новини , Средновековие

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки