Втората световна война забавя с 16-17 години телевизията в България


Втората световна война забавя с 16-17 години телевизията в България
Първият български телевизор. Снимка: sandacite.bg
30 Октомври 2019, Сряда


Софиянци виждат за първи път това чудо през ноември 1940 г. 

Автор: Борис Цветанов

На пръв поглед за историята на телевизията в България всичко се знае. Тази година дори е изпълнена с юбилеи – 60 години от първите преки предавания на живо, 60 години телевизионна кула, 65 години от първите предавания (главно на филми) и още, и още...

Знаят се ентусиастите, заели се както с работата по телевизионните предавания, така и с полунелегалната разработка на първия български телевизор. Знае се кои са пионерите и кои самозванците...

И все пак едно събитие, при това от изключителна важност остава в дълбока сянка. Това е първата демонстрация на телевизия у нас.

Разбираемо е защо за него не се пише преди Десети ноември 1989 г., но е неразбираемо защо не се пише сега. С изключение на ентусиаста и създател на сайта „Сандъците" Антон Оруш, никой не е обелил зъб за едно събитие, състояло се през ноември 1940 г., довело всеки осми софиянец да посети изложба в сградата на БИАД – Дома на техниката на столичната улица „Раковски" 108.


Сградата на БИАД - екзекутивен проект. Илюстрация: stara-sofia.blogspot.com

Там тогава представители на световната фирма „Телефункен" инсталират 6 телевизионни приемници, на които представят живи картини от случващото се на улицата, където са поставени камери.

50 000 софиянци не вярват на очите си, посещавайки дори по няколко пъти изложбата. Едни отиват на улицата пред камерите, други ги гледат, после се разменят.

Ето и как вестник „Радио свят" от 6 декември с.г. представя събитието: „...показа за първи път в България модерното чудо телевизия. Всяка вечер тълпа пред зданието на БИАД отбелязваше интереса на публиката към демокрацията на направените телевизионни снимания и предавания и филми, както и телевизионния телефон. състояха се и три концерта, които бяха предавани на 6 телевизора".

От дописката става ясно, че освен телевизия германските гости са демонстрирали и видеотелефон, за първи път работил между градове в Германия през 1936 г.


Демонстрация на видеотелефон в Дома на техниката (БИАД) на столичната улица „Раковски"108 през ноември 1940 г. 

Трябва да отбележим, че изложбата, чийто организатор от наша страна бил радиоинженерът Георги Гетов, имала и благотворителна цел – събрани са 190 282 лева в помощ на бедните през зимата.

В това време редовни телевизионни предавания има в Германия, Франция от 1935 г.,  Англия от 1936 г., САЩ от 1939 и СССР от 1940.

Германия е най-напред в технологията, като е разработена система за разделителна способност 1029 реда, докато в други страни се стига до 550.

По време на изложбата между български и немски представители се стига до споразумение от лятото на 1941 г. да започне подготовка за изграждането на телевизия и в България.

Започналата война с СССР и използването от германските учени на телевизията предимно за военни цели осуетява договарянето.

Началото

През 1951 г. ентусиасти от Катедрата по радио техника и физика при Държавната политехника започват работа по предаване образи на разстояние. Първите успехи са от май 1953 г.

На 1 май 1954 г.  е осъществено първото официално предаване по безжичен път, а от септември два пъти седмично се предават филми, представени от Българска кинематография.

На 7 ноември 1959 г. е осъществено първото външно предаване. Така е официално, но всъщност истински първото предаване е било предишния ден съвместно с румънската телевизия и е предаван футболният мач между „Левски" – София и „Рапид" – Букурещ.

През същата година са излъчени освен филми, още и два естрадни концерта и две модни ревюта. Обявявани са от забравените вече истински първи говорители Надежда Минкова и Лили Бонева.

Официално Българската телевизия е открита на 26 декември 1959 г.

Първият български телевизор

През 1954 г. екип конструктори започва работа в завод „Ворошилов" по създаването на първия български телевизор. Инженерите Апостол Апостолов и Живко Железов са сред създателите му. 

Той е демонстриран за първи път през 1958 г. във Военния клуб. Не е имал наименование. Случайна лепенка по него с думата „опера" става негов кръстник.
До тогава в България има само телевизионни приемници, купени от СССР и ГДР.
Първите телевизори са стрували колкото шест средномесечни заплати.

Необяснимо

Колкото и да търсих, не намерих обяснение на това защо България не получава никаква подкрепа за развитието на телевизията у нас от СССР.  По това време там тя има дълга история и добро развитие.

Първи опити са правени още през 1938 г. с помощта на техника от американската фирма RCA. Производство на приемници има от 1938 г. Първи домашни телевизори се купуват от 1940 г. От 1951 г. в телевизионния ефир вече има ежедневни програми. От 1958 г. вече работят девет големи предавателни центъра.

Помощ от Франция

През 1958 г. френската фирма CSF подарява на прохождащата наша телевизия телевизионна кола с две камери, телекинкомплекс и предавател 500 вата. Техника пък за Телевизионната кула е закупена от английската фирма RYE.


В категории: Новини , История , Нова история

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки