Иван Момчилов - инициаторът за откриването на Даскалоливницата в Елена


Иван Момчилов - инициаторът за откриването на Даскалоливницата в  Елена
Надгробната плоча на Иван Момчилов. Снимка: Уикипедия
22 Октомври 2019, Вторник


Видният просветител въвежда биенето на звънец, дежурство на ученици и пр. и премахва боя като възпитателно средство

Автор: Атанас Коев

На 19 октомври се навършиха 200 години от рождението на видния  български просветен деец от периода на нашето Възраждане Иван Момчилов. Той е един от главните инициатори за откриването на прочутата Даскалоливница в  Елена. Участва активно и в църковно-националната борба на народа ни.

Момчилов започва земния си път в Елена на 19 октомври 1819 г. (по стар стил). Син е на изявен участник в подготовката на гръцката завера от 1821 г.

Първоначално учи в родния си град, като негов учител е прочутия по тава време Андрей Робовски. След това е изпратен от своя баща да продължи образованието си в гръцкото училище в старопрестолно Търново. Изгонен е оттам заради това, че чете Апостола на църковно-славянски език, вместо на гръцки по време на една от службите. Веднага след това обаче даскал Робовски го взема като помощник-учител в своето еленско училище.

През 1837 г. 18-годишният младеж заминава да учи при гръцкия философ и педагог Теофилос Каирис на остров Андрос. Впоследствие завършва Втора гимназия в гръцката столица Атина, където по това време преподават изявени баварски професори, извикани от гръцкия крал да обучава атиняни. По това време Иван Момчилов става член на тайното Славяно-българско дружество.

По съвет на видния наш духовник Иларион Макариополски еленският просветител продължава образованието си в Русия, но поради тежко заболяване следва само една година в Одеската духовна семинария.

След като се завръща преждевременно в България, през 1844 г. основава в родния си град първото наше класно училище, наречено по-късно от неговия виден ученик П. Р. Славейков Даскалоливницата.



Школото на Иван Момчилов е уредено по руски образец, като в него са въведени такива учебни предмети, каквито се изучават в Одеската духовна семинария, но  съобразени с нашите условия. Предимство е дадено на хуманитарните дисциплини, на природонаучните предмети и на руския език, тъй като се използват предимно руски учебници и помагала. Обучението се води на чист български език.

Иван Момчилов, чрез Васил Априлов и благотворителните дружества в Одеса доставя за училището географски карти и глобус.

Видният еленски просветител установява добър ред и дисциплина в учебното заведение, въвежда биенето на звънец, дежурство на ученици и т.н. По негова инициатива се построява нова сграда за класното школо. Той създава богата училищна библиотека, урежда празник на школото и налага като училищна песен стихотворението на Христодул С. Николов „Похвала на древните българи и Отечеството им“.

Изявеният даскал говори разпалено пред своите ученици за делото на светите братя Кирил и Методий, а през 1859 г. организира първото им честване в Елена. По това време се включва и в борбите на народа ни за независима българска църква.

Иван Момчилов се отнася с голямо уважение към своите питомци, обръщайки се към тях с „мили ми“. Премахва боя като възпитателно средство, а във връзка с това отбелязва следното: „Когато на възпитателя липсват знания и система, той ги търси в пръчката“.

Изявеният еленски педагог поставя като център на възпитателната работа любовта към Родината. Според него тази обич започва с изучаването и запазването чистотата на българския книжовен език. Нещо, което е твърде актуално и днес.

Момчилов се стреми да обогати езика ни, като обикаля из колибите на Еленския балкан, събирайки и записвайки редица народни песни, гатанки и приказки. Впоследствие те са поместени в неговите прочути книжки „Начален прочит“.



Той заедно с друг изявен еленчанин Николай Михайловски, наскоро завършил Московския университет, превръщат еленското класно училище в своеобразен учителски институт. В Даскололивницата по това време учат редица бъдещи български възрожденци, като П. Р. Славейков, Добри Чинтулов, Добри Войников, Драган Цанков, Никола Козлев, Иван Кършовски, Стоян Робовски, Сава Катрафилов и много други просветители и будители на народа ни.

През 1859 г. еленският даскал получава покана от горнооряховската община да преподава там. Той приема предложението и се отправя към това българско селище, където продължава народополезното си дело. Там създава класно училище, което наскоро след това се превръща във важно просветно средище.

В горнооряховското класно училище работи до 1864 г., като служи до последния миг от живота си на образователното поприще. Той обикаля като апостол селата в Търновско, а след това градовете Русе, Шумен Никопол, Разград, Варна, Котел, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Казанлък и Габрово, като при срещите си с учители и ученици дава полезни съвети и упътвания и се запознава с потребностите и болките на училищата.

От 1865 г. Иван Момчилов се отдава изцяло на книжовна дейност, а по негова инициатива три години по-късно се учредява „Книгопродавница Момчилов и Съдружие“ в Търново.

Той е автор и съставител на редица ценни учебници, сред които „Писмовница на славянски език“, „Граматика на новобългарския език“, „Очерки из историята и народните сказания“ (в съавторство с Никола Михайловски), „Старобългарска граматика“, „Сборник от образци за изучаването на старобългарския език“, „Буквар“, „Черковно четене“, „Черковни молитви“, „Землеописание“, „Свещенна история“, „Описание на свещенните места в Ерусалим“, „Кратка българска история“ и др.

Видният еленски просветител умира на 8 декември 1869 г. в Горна Оряховица, след като се простудява при поредното си посещение във Виена, където подготвя отпечатването на нови учебници за българските училища. Погребан е в двора на горнооряховската църква „Успение на пресвета Богородица“. 

С дейността си като педагог той полага основите на новобългарската просвета през нашето Възраждане, като подготвя редица бъдещи изявени просветни дейци и революционери.


В категории: Духовни средища , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки