Неолитното селище в столичния квартал „Слатина“ става археологически парк


Неолитното селище в столичния квартал „Слатина“ става археологически парк
Снимка: Столична община
21 Октомври 2019, Понеделник


Изработен е проект за защитно покритие и малък посетителски център, съобщават от Столична община

Автор: Десант

Изработен е устройственият план за създаване на археологически парк при откритото неолитното селище в столичния квартал „Слатина". Проектът за подробен устройствен план е готов. Изработен е проект за защитно покритие и малък посетителски център, съобщават от Столична община. От там припомнят, че проучването на раннонеолитното селище бе извършено с подкрепата на столичната програма „Култура".

Раннонеолитното селище Слатина съществува през периода 6100 – 5500 г. пр. Хр. и е между най-древните на Балканите. Площта на останките от него е около 300 дка.

Неговите жители принадлежат към създателите на първата европейска цивилизация. Направените проучвания от екипа на проф. чл.-кор. Васил Николов показват интересни данни за първите жители по нашите земи.

Разкриването на културно-историческото наследство на София свидетелства за богата история на града, която трябва да бъде представена и показана. Забележителностите и историческото наследство на столицата, разкрити през последните години, привличат все повече туристи. За 10 години с 80% са нараснали чуждестранните туристи на столицата.


В категории: Новини , Праистория , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки