Държавата прикрива 200 смъртни случая от наркотици годишно


Държавата прикрива 200 смъртни случая от наркотици годишно
Снимката е илюстративна
16 Октомври 2019, Сряда


Като причина за смъртта обикновено се пише „сърдечна недостатъчност"

Автор: Димитър Карагегов

Държавата ни умишлено прикрива около 200 смъртни случая годишно в следствие на наркотици. За това алармират граждански организации, които работят по темата. Българското либертарианско общество и движение „Промена" изразиха своето несъгласие с готвената Национална стратегия за наркотиците 2019-2023, по която тече обществено обсъждане.

Основните мотиви за противопоставянето на стратегията са доказаните неверни данни, на които тя стъпва. От години Европейският съюз и граждански организации обръщат внимание, че страната ни няма методика, нито нужните технологии за адекватно водене на статистика за смъртността по причинители и се подават измислени данни.

Така например, според данните на НСИ, през 2018 г. няма нито един смъртен случай в България от наркотици, а в предходните години са регистрирани значително по-малко от съседните ни държави. При всички подобни случаи се, като причина за смъртта се пише „сърдечна недостатъчност" и така държавата прикрива тоталния провал на предишните три стратегии по наркотиците. Заглушавайки протестите на гражданското общество, тихомълком се опитва да приеме и четвърта - същата като предишните.

Проблемите в стратегията са много и всеки един от тях е достатъчна причина тя да бъде оттеглена, смятат от гражданските организации. В нея не са заложени алтернативи на наказанията в случаи на дребно притежание на забранени вещества, отново оставяйки България като единствената държава в ЕС, която все още не е въвела такива. Това задръства съдебната система с дела за по една цигара трева, а постоянно 10% от общия брой затворници са зависими хора.

„Това безспорно е най-скъпият и неефективен начин за третиране на този проблем", смята Димитър Карагегов, основател на Liberty 420 - кауза, която се бори за осъвременяване на наркополитиката в България. „Имаме примери от 26 държави-членки. Примери, които работят, изваждат тези хора от проблемите на наркотичната зависимост, без да разбиват животите им в затвора. Никой не може да ни даде отговор, защо България не следва европейските практики".

В изготвянето на стратегията не са допуснати граждански организации, въпреки че покана към тя е била отправена и даже са изпратени конкретни кандидатури. От движение „Промена" коментират, че Националният съвет по наркотични вещества продължава да работи скрито, непрозрачно и в тотален противовес с обществените настроения и интерес.

Така, например, са игнорирани дори предложения, идващи от самите членове на съвета, за осъвременяване на лабораториите, които тестват вещества, за да може да откриват нови, „дизайнерски" дроги в кръвта на потърсилите спешна помощ. Вместо това няколко десетки хиляди лева ще бъдат похарчени за мобилно приложение, кръгли маси и календари.


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки