Вместо сирене в баничките има млечни продукти с палмово масло


Вместо сирене в баничките има млечни продукти с палмово масло
Снимка: Архив Ройтерс
10 Октомври 2019, Четвъртък


Вече е рядкост да се слага извара, а сирене никой не използва за пълнеж, показва изследване на „Активни потребители"

Автор: Десант

От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не открихме сирене – в една изобщо не открихме пълнеж, в 3 установихме извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 частично. Това съобщават от Българска национална асоциация „Активни потребители", откъдето изтъкват, че за първи път в своите тестове не откриват нито един продукт със задоволително качество.

„Изследвахме 15 проби банички, закупувани са от тайни клиенти в различни квартали на София с цел да се определи качеството на сиренето влагано в баничките и да отговорим са два въпроса - дали в закуската се влага сирене или извара и какво е качеството на сиренето в баничките, т.е. дали това е класическото за страната бяло саламурено сирене" - уточняват от Асоциацията.

От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо не е открит никакъв пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането, предполагат авторите на проучването.

Останалите 14 закуски са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби се открива смес от извара и сирене.

Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности, отбелязват от „Активни потребители".

Анализът на „сиренето“ открива най-вече палмови мазнини

След първият етап на изследването остават 11 проби банички, в които пълнежът притежава привидни характеристики на сирене. Тези проби са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показват, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин, във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене.

В 4 от продуктите дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията, по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

В крайна сметка от започналите изследването 15 проби, в нито една не е открито класическо бяло саламурено сирене.

От потребителската организация обръщат внимание, че консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите. Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено!


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки