Томичовият псалтир идва за първи път в България


Томичовият псалтир идва за първи път в България
09 Октомври 2019, Сряда


Досега произведението, създадено от Търновската книжовна школа, не е напускало Държавния исторически музей в Москва, където се съхранява

Автор: Десант

Томичовият псалтир ще бъде показан за първи път у нас. Ценният ръкопис от „Втория златен век“ на България излиза за първи път от архивите на Държавния исторически музей в Москва. Псалтирът ще бъде показан в Националния археологически музей и институт към БАН. Събитието е посветено на 150 години Българска академия на науките, съобщава БНР.

С богатите си илюстрации Томичовият псалтир, заедно с Манасиевата хроника и Лондонското евангелие, е един от най-важните книжовни паметници, останали от периода на Второто българско царство от времето на цар Иван Александър (1331–1371).

Псалтирът е написан около 1360 г. и е украсен с миниатюри, които поразяват с разнообразието на своята иконография и смел маниер на изписване, характерен за българските фрески от  XIV век. Произведението, създадено от Търновската книжовна школа и по-специално в Килифаревския манастир, е открито през 1901 г. в Македония и се съхранява в Държавния исторически музей в руската столица. Той никога не е изваждан от фондовете на музея.

Съдържа текста на псалтира плюс допълнителни текстове, 301 листа във формат фолио.



Псалтирът е изключителна книга, това са песнопенията на Светия пророк и цар Давид. Тя отразява реална социална ситуация – бубонната чума. Изключително произведение на изкуството – на словесен текст и на изобразителен текст. Миниатюрите тълкуват и изобразяват словесния текст.

Освен това този псалтир съдържа великолепни химнографски произведения – като акатиста на света Богородица, превеждан от стареца Йоан в Света гора. Той също е илюстриран с 25-30 миниатюри.

Българската православна църква и до днес си служи с текстове от Томичовия псалтир. За разлика от Лондонското четвероевангелие и Манасиевата хроника, които са лична поръчка на цар Иван Александър, при псалтира на Томич липсват белези, указващи, че произведението е по поръчка на царя. Анализът на хартията и тематичната насоченост на миниатюрите отвеждат към монашеското средище на Килифаревския манастир, част от Търновската книжовна школа.




В категории: Вяра , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки