Продължаваме да сме най-богатата на билки страна на Стария контнинент


Продължаваме да сме най-богатата на билки страна на Стария контнинент
Снимките са илюстративни
03 Октомври 2019, Четвъртък


Сред най-големите производители сме и на слънчогледови семки, малини, череши, тютюн, люцерна и дини

Автор: Десант

За девета поредна година България е на първо място сред страните в Европейския съюз по производство на билки и подправки. По данни на европейската статистическа агенция Евростат през 2018 г. в страната са отгледани малко над 71 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки, пише „Дневник".

Медията уточнява, че по този показател България изпреварва почти двойно втория най-голям производител на билки в ЕС - Полша, където са добити 39 хил. тона. Испания е на трето място с 32 хил. тона.

Покрай това, нашата страна продължава да е и сред най-големите производители на слънчогледови семки, заемайки второ място с близо 2 млн. тона и изпреварвайки с около 100 хил. тона Унгария. Първа е Румъния с над 3 млн. тона.



Реколтата от 7,45 хил. тона малини през 2018 г. отрежда четвърто място на България в ЕС. Най-голямо е производството на малини в Полша - 115 хил. тона. Испания и Великобритания заемат втора и трета позиция съответно с 43,7 хил. тона и 14,3 хил. тона.

На четвърто място сме и по отглеждане на череши. Миналогодишната реколта е 55 хил. тона, като пред страната са само Испания, Гърция и Полша.



България е в челните позиции и при производството на тютюн, люцерна и дини.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки